Meteen naar de inhoud

Spanningsdip

‘Na een dag vol chaos op Schiphol overheerst het ongeloof,’ aldus het HD, dat diverse deskundigen benaderde op een glansloze zondagmiddag, zonder zon, wielerklassiekers of voetbalwedstrijden om het kampioenschap. Héél Nederland had gisteren last van een ‘spanningsdip’…

.

spanningsdip

.

Maar al die uit hun sluimerstand gewekte deskundigen waren dus verbaasd dat Schiphol ‘op slot’ ging na een stroomstoring die de luchthaven niet eens rechtstreeks trof. Dat zou niet moeten kunnen, zoals niets ooit zou moeten kunnen volgens draaiboeken en deskundigen. Het HD citeert ook Marco Zannoni (voorwaar een naam die goed staat op je CV!). Zannoni is directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement: “Laten we vooral leren van de stroomstoring en de impact op Schiphol. Het zal niet de laatste, niet de langste en niet de meest impactvolle storing zijn.”

Met die ‘we’ die ‘moeten leren’ bedoelde Zannoni waarschijnlijk niet de dik 5 miljoen reizigers die Schiphol deze meivakantie aandoen. Die moeten domweg blijven komen. Zijn tweede zin lijkt me te getuigen van een gezond realisme. De eenpersoons Rada-reda (gespeend van iedere deskundigheid) verbaast zich evenzeer. Die wandelt soms nabij Haarlemmerliede en ziet de Boeings en Airbussen overkomen met intervallen van 40 (?) seconden, alsof ze over de IJmond worden afgeschoten door een verveeld kind met een automatisch pistool. Dan komt het mij voor als een mirakel dat het al decennialang niet ernstig misgaat bij onze nationale leugenhaven.

We (op de ‘Lastige Zwanenburger’ en andere actiegroepen na) hebben het allemaal laten/zien gebeuren. Als er iets ‘impactvol’ is aan Schiphol zijn dat niet de storingen (hoe lastig ook voor de reizigers), maar geluidsoverlast, verkeersdrukte en milieu-effecten. En die dippen enkel als er incidenteel een storing is.

.

leugenhaven

.

Erg oude RaDa-stukjes over Schiphol:Rustverdelers en herrieschoppers of anders  Salderen, salderen! en Milieuruimte en… goh, die Zwanenburgers hebben een goeie aan mij, besef ik ineens.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *