Ga naar de inhoud

Blauwe maandag

Gisteren was de eerste aflevering van ‘Blauwe maandag’, het open podium van café Jeltes.

Fredie & Friends had deze editie ook kunnen heten, naar presentatrice Fredie Kuiper. De meeste optredenden kenden elkaar, wat voor een prettige intimiteit zorgde, zonder dat het al-te-kneuter-knus werd. Het gemiddelde niveau was hoog. Lilian Blom, Suzanne Groot, Nuel Gieles, Fons Stam, Ronie Klinkhamer (dubbelend als soepkok), Hubers & Jaspers, Hannes Kuiper en Rob Wtenweerde stonden niet voor het eerst achter een microfoon, zij het misschien wel op de wankele krat die nodig was om die te bereiken.

Hoogtepunt van de avond waren voor mij de drie nummers van Hannes Kuiper – ooit Electric Hannes, maar gisteren zonder stekkers. En vrijwel zonder tekst – tekst in de zin van aaneensluitende, samenhangende regels. Maar als er wat kwam, had je ook wat: ‘… gisteren of vandaag,  maar is het vandaag eigenlijk wel vandaag?‘ Of iets van gelijke strekking.

.

hannes1

.

De intensiteit van zijn ‘liedjes’ of liedflarden was onovertroffen. Hannes unplugged? Die man geeft meer warmte af dan een straalkacheltje! Zelfs als ooit de laatste brabbeltaal uit zijn brein zou verdampen en zijn stramme vingers de snaren nog maar incidenteel wisten te vinden, zou ik bewonderend aan zijn voeten gaan zitten om me aan het fenomeen Hannes te koesteren.

.

Hannes2

.

Het is vanaf nu elke week Blauwe maandag in Jeltes, met wisselende presentatoren. Het is een sympathiek initiatief, dus wip eens aan in de Schagchelstraat, om te luisteren of – beter nog – zelf iets te doen.

P.S. Hannes is tevens de oprichter van Bevrijdingspop: http://www.dagklad.nl/2008/05/01/hannes-hannes/

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *