Ga naar de inhoud

Heilig Hart

Hoedvededl€ toedtwsednborgededn zouededn edrg zijn in Nedededrgl€aned? EDn yhoedvededl€ zouededn edrg zijn edied al€ws jed ededn l€edttedrg aanwsl€aat edrgied l€edttedrgws

Hoeveel toetsenborden zouden er zijn in Nederland? En hoeveel zouden er zijn die als je één letter aanslaat drie letters in het document zetten? Zoals mijn laptop presteert, bijvoorbeeld in bovenstaande zin?

Corrosie, zei de laconieke man van MyCom aan de Zijlweg. Koffie, thee of limonade gemorst? Geniest, gegriend, gekwijld boven het toetsenbord? Dus ik rammel dit onwennig op een inval-Trust van €12 met USB-snoer. En dat terwijl ik popel om het te hebben over de Heilig Hartkerk / Heilig Hart-ex-kerk.

Waar ik wekelijks ettelijke keren langskom en die ik soms bewonder. Gisteren (vakantie, hè) dreutelde ik wat bij het glas-in-lood in de gevel, toen ik – het zal niet zo zijn – binnengewenkt werd. Door een jonge vrouw die mij herkende van school en die daar binnenkort een kamer zou betrekken. De beheerder van het gebouw stond erbij. Zij wist me te vertellen dat – stel dat de ontkerstening tot staan wordt gebracht en een St. Willibrordus 2.0 de Kennemers massaal bekeert tot het christendom – de kerk teruggebracht kan worden in de oude staat. Reversibel, heet dat (kom daar in de Gierstraat eens om!). Het appartementencomplex (61 woningen) rust op een eigen fundering. Dus in theorie kunnen deze trappen er zo weer uit.

.

hhcasco

.

Evenals de muurschilderingen aan weerszijden ervan (van Margot van de Stolpe, als ik het wel heb, van 20 jaar geleden)

.

HEILIGHARTHAND

.

Vanaf de hogere etages ziet het voorportaal er zo uit.

.

hhentree

.

Oude muurschilderingen en de ramen zijn behouden gebleven. Alles zag er strak en goed onderhouden uit. En het moet toch mooi zijn om ‘s ochtends wakker te worden en vanonder je dekbed zo’n plafond te zien.

.

noknok

.

Meer over de H.Hartkerk in Verdichting.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

1 reactie op “Heilig Hart”

  1. Als ik het wel heb was dit een van de eerste kerken waarvoor een urbane functie voor gevonden is. En het heeft daarmee ook een architectuurprijs gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *