Ga naar de inhoud

Kansberekening

Hoeveel zussen hebben de Haarlemse wethouders? En hoe groot is de kans dat je in een vreemde stad toevallig de zus van een Haarlemse wethouder treft? En dan van degene waar je bijna (of misschien wel helemaal) op hebt gestemd?

Ik was deze week in Utrecht, maakte een avondwandelingetje en zag ergens bij de Snelliuskade – bij een van die smalle waterloopjes die de buurt zo mooi doorsnijden – een onorthodoxe lantaarnpaal. En verderop nog een. En nog een. Grappig! (Of was het een verdediging tegen het nieuwerwetse LED-licht?)

.

triplelamp

.

De volgende dag gingen we nog even terug, om ze bij daglicht te fotograferen. Bij de eerste stond een jongeman zijn auto te bewerken met een agressieve waterstraal, die al zijn aandacht vereiste. We sloegen de hoek om, fotografeerden in een verlaten straat nog twee schemerlamppalen en keerden op onze schreden terug. Bij de eerste lantaarnpaal spoot de man onverminderd driftig door, maar op het trottoir stond nu ook een jonge vrouw, spuitloos en aanspreekbaar. De lantaarnpalen waren een paar jaar geleden opgeleukt voor een straatfeest, wist ze. De kappen waren professioneel bevestigd door een buurman. Wel waren er inmiddels een paar gesneuveld. We babbelden wat, het gesprek kwam op Haarlem.

Haarlem, mijn broer woont daar ook, meldde ze tussen neus en lippen door. Die is wethouder. Jur Botter, wilde ik krijsen… Snoek, zei ze. ‘De winnaar van het luisteraarsdebat’ riep ik niet uit, want dat zou haar niks gezegd hebben. En toen we het wisten zagen we de gelijkenis. Donkere guitige ogen, krulletjes… (een Snoekalike, zei ik niet). En nou willen jullie natuurlijk wel weten bij wat voor lamp de zus van de wethouder woont. Kijk, dit is ‘m.

.

lamplicht2

.

Zo verrassend kan het leven dus zijn. Wie weet wie ik volgende keer weer ontmoet…? De stiefbroer van Cryfke in Zierikzee, de suikeroom van Jur Botter uit Dinteloord of een voormalige visvriend van Muggenmeester Wienen. Blijf vooral het RaDa lezen, want ik zal niet verzuimen er hier melding van te maken.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

5 reacties op “Kansberekening”

  1. Eén Dichtlijn geleden had Harmen Malderik het eveneens tussen neus en lippen door over zijn broer Lex, die ik wel zou kennen. Ik had geen idee. Echt niet? Ik ontkende in alle toonaarden. Maar jij kent Alex Roeka toch wel? Ja natuurlijk, nog veel langer en beter dan Harmen zelf, die eigenlijk Herman heet, en nog iets. Onmiskenbaar broers, als je het weet. Kan niet missen, zou je denken. Maar door hun beider pseudoniem had ik de verbinding nooit gelegd. Sindsdien beschouw ik Herman als de broer van Alex, en Alex als de broer van Herman.

  2. Dacht ik bij de winnaar van het luisteraarsdebat toch onmiddellijk aan Floor Roduner! Ex aequo geëindigd op 1. Met ook van die donkere guitige oogjes. Wat hebben we het toch getroffen in Haarlem met onze wethouders. Tenminste, als je van luisteraars met donkere guitige oogjes houdt, natuurlijk.

  3. @Merijn: Ik weet nu waar ze woont, dat maakt het eenvoudiger.
    @Jan Kal: Malderik & Roeka, goede naam voor een cabaretduo.
    @Erica: Dan kan ik wel raden welke Erica je bent, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *