Ga naar de inhoud

Stammenstrijd

Als we niet oppassen gaan formatieperiode, zomerreces, herfstdommel en winterslaap naadloos in elkaar over hier in Haarlem – of heeft de RaDa-reda zitten pitten?

Alleen hier in mijn eigen straat dreigt een hevige stammenstrijd. Deze week ontving ik van de vriendelijke buurman/-vrouw van nummer XX rd/zw (geslacht, huisnummer en toevoeging verhuld overeenkomstig de nieuwe Europese privacywetgeving) een onheilspellend rondschrijven. ‘Regelmatig is er contact met de gemeente over het bomenbestand in onze straat.’

Beknopte voorgeschiedenis: de vertrouwde acacia’s hebben het zwaar te verduren gehad. Een werd omgeblazen door een zomerstorm, een tweede werd preventief geveld, een derde lijdt aan okselzwam, schorsrot, arborexia nervosa of alledrie – ik ben geen boomchirurg. Als brugklasser was ik in Thijsse’s Hof de trotse samensteller van een herbarium, maar inmiddels beperkt mijn bomenkennis zich tot eik, beuk, iep, populier en kastanje en dan houdt het wel zo’n beetje op. Dat zal snel moeten veranderen, als ik mijn status als betrokken burger tenminste niet wil verliezen.

Wij bewoners mogen van de gemeente een top drie inleveren en om ons te helpen wordt een voorzetje gegeven met kandidaatbomen.

 • Acacia Robinia (Witte accacia/Valse accacia)
 • Linde (Tilia)
 • Meelbes (te zien in de Deckerstraat, staat er behulpzaam bij)
 • Esdoorn (Acer)
 • Gleditsia Triacathos.

Grappig, mijn eerste opwelling is dan toch te kiezen op grond van de naam. Die Valse acacia spreekt mij wel aan, al was het alleen maar om ooit een keer een grapje te kunnen maken met ‘nee, hij doet niks’. Oh, wacht, de Gleditsia Triacathos is de Valse Christusdoorn, dus dat schiet niet op dan. Inmiddels is mij gebleken dat anderen hun eigen afwegingen maken. Zo staat de linde in een slecht blaadje bij allergiepatiënten; autobezitters vrezen de Meelbes (Sorbus Aria): die trekt vogelzwermen aan, wier bessensaphoudende kak de lak lelijk aantast. Ik voorzie nachtelijke bezoeken van door donkere capes geanonimiseerde buren die mij omkopen / bedreigen / verleiden om over te stappen van de Andalusische sierappel op hun favoriet, de stervormige Kardashian.

Maar wacht, wat stom van me, eigenlijk kan ik me nu al uitspreken! Er is een boom waar ik hardcore fan van ben. Waar is mijn cape? Natuurlijk, het moet een Ginkgo Biloba worden!!! (Zie hier voor de RaDa-ode).

Ik houd jullie op de hoogte. Overigens staan de acacia’s al een beetje in bloei. Nog even en ze parfumeren de wijde omgeving.

.

bloeicacia

.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

5 reacties op “Stammenstrijd”

 1. In Diemen-Zuid is een mooi woonwijkje, Bomenrijk.
  De straatnamen zijn de namen van de bomen die er in de straat staan.

  Of de bewoners dit door hebben?

  Boomvriendelijke groet,

 2. Geweldig zo krijgen de acacia’s de welverdiende groene aandacht!! Dank jewel ????????

 3. Fijn dat er nieuwe frisse stammen in onze straat komen,
  daarover kunnen wij es flink steggelen????

 4. Ik fietste vanochtend door de Maerten van Heemskerckstraat in Haarlem-Noord naar mijn werk in het centrum. In de hele straat hing een zoete bloemengeur, verspreid door de in bloei staande witte acacia’s. De berken in mijn berkenstraat hebben helaas niet ‘van die lekkere luchten’, om een oud reclamespotje te citeren.

 5. Ik heb ooit nog in de tachtiger jaren de vruchten verzameld van de ginkgo’s in de Amsterdamse Jan van Eykstraat in een poging om er zelf een paar te kweken. Dat is jammerlijk mislukt. Wel rust mijn gehele familie (althans de gestorvenen) in de Nieuwe Oosterbegraafplaats, en die heeft als symbool het blad van de ginkgo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *