Ga naar de inhoud

Hersendoof

Windkracht 4… Hoe vaak maak je dat mee in een mensenleven? Oostenwind ook nog, hè! Awakenings-woordvoerder Tim Boersma doet het in het HD voorkomen alsof het om een ‘freak of nature’ gaat. Overmacht, een grillig natuurverschijnsel waardoor de verzamelde decibellen van zijn acht podia twee dagen lang als miljoenen agressieve wespen richting Haarlem werden verdreven.

Die podia staan bij de Houtrakpolder, met zo’n 40.000 feestgangers eromheen. Een Rude Awakening, zo mocht je het het technofestival wel noemen voor de ‘omwonenden’ in de ruimste zin des woords – lees Haarlem, Spaarndam en Bloemendaal en Heemstede. Nou bracht ik het weekend grotendeels zwetend en vloekend door in NS-bussen/-treinen, maar toen ik zondagavond nog een precisiewerkje moest doen, tokkelden die irritante, aanhoudende technonootjes als hagelstenen op mijn schedeldak.

Bij het inlezen zag ik op de site lagertoontje.nl een oude reactie van iemand die beweerde dat de geluidsgolven zowel hem als zijn vrouw een hartaandoening dreigden te bezorgen. ‘Wat ik niet begrijp is dat de mensen plezier van zo’n herrie hebben – ze zullen hersensdoof zijn.’ Oh nee, ‘hersendood’ stond er. Maar hun muzieksmaak is het punt niet. Saillant: volgens Boersma hebben hij en zijn gabbermaatjes zich aan alle vergunningen en afspraken gehouden, maar ‘op een windkracht vier uit het oosten hebben wij geen invloed.’

En ‘even zachter zetten is geen optie’, beweert hij (er zit geen ‘zachter’ knop op die enorme mengpanelen?). Laat het RaDa eens meedenken. Kan er geen reusachtig windscherm worden opgetrokken aan de oostkant van het terrein? Dan krijgt de wind (4 op de schaal van Beaufort) geen vat op de muziek. Doe er voor de zekerheid nog een geluidswal bij aan de ander kant (zoals bij snelwegen, maar dan veel hoger), een nieuwe verdedigingslinie voor Haarlems trommelvliezen. Alleen, drie jaar geleden was de Zaanstreek de klos, toen waaide de wind uit een andere hoek. Wind waait, wind draait. Moet je daarom niet ook een zuidwal en… weet je, voor de zekerheid zou vier wallen het beste zijn. Met nog een dak erop, want geluid zoekt altijd…

Nee, wacht eens even! Vier muren met een dak?!?! Waar heb ik dat eerder gezien? Een soort gebouw, zeg maar. Liefst geïsoleerd. En dat al dan niet helse muziek daar dan binnen blijft! Geniaal!

.

JHML1206

.

P.S. Ann Demeester heeft een petitie opgesteld om de gemeente aan te zetten financieel bij te dragen aan een renovatie van het Frans Hals. Wie Straaltje Zonlicht heeft gelezen, weet dat de RaDa-reda zich als één man achter haar opstelt. Hier kun je tekenen.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

1 reactie op “Hersendoof”

  1. Nou moet ik ook zeggen dat het niet zomaar een oostenwind was. Het was om te beginnen een óóstenwind, er was geen spoortje zeg maar zuid-of noord ingemengd en dan, hij was ook heel constant, niet vlagerig maar legato. Daar kan je niet op inspelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *