Ga naar de inhoud

Anagrammania

Een collega verspreidde bij zijn afscheid zijn visitekaartje, met zijn werkelijke naam plus negentien (!) vernuftige anagrammen.

Ledder Vuistharing, Virl de Hangduitser, Greta Vlindershuid, Darling de Vrieshut, Dr. Adrie Hengstvuil, Els van der Huidgrit, Gerrit Duivelshand, enzovoort.

Het sprak tot mijn verbeelding (ooit verzon ik mijn bijna anagrammatische alter ego, de onstuitbare onderwijsvernieuwer Jasper Muisarm). Hoe ver kon ik komen? De collega heeft zeventien letters in zijn naam tegen mijn dertien. Geen van ons heeft q’s en ixxen – dat vereenvoudigt de zaak/taak. In mijn eigen naam ontbreken de hoogfrequente ‘n’, ‘d’ en ‘t’, maar er is wel een gunstige verdeling van klinkers. Het bleek niet héél moeilijk een paar namen te construeren en na publicatie van dit blogje kom ik vast nog op betere.

De eerste oogst voor ‘Marius Jaspers’:

Jasser Priamus
Miss Sue Rapjar
Mara Juspisser
Mr Jesus Parias
Asje Ram-Pruiss
Jur Smiespaars
Jessa Raspruim
Misja Aersrups
Ir. J. Spermasaus
Marsje Ruissap
Jari Supermass
Sari Susrampje (persvoorlichter)
James Rairpuss
Jaap Rumsisser

Als ik Marius Laspers had geheten was Lars Pessarium ook uit de hoed gekomen. Ik dacht tot vandaag niet dat ik een dirty mind had, maar gezien de lijst ben ik daar lang niet meer zo zeker van. Of komt het door die 3xs die ik steeds moest onderbrengen?

Leuk tijdverdrijf voor op de camping? Die collega heet trouwens Gerard van zijn voornaam, dus de echte puzzelaars zien wellicht kans zijn achternaam uit te vogelen.

.

kommkommertijd

Komkommertijd

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

7 reacties op “Anagrammania”

 1. Marius,
  je bent gezegend, of iets anders moois, met dertien letters waaruit je voor- en achternaam bij elkaar bestaan. Ik moet het niet met 19 of 13, maar slechts met 10 doen. Buiten de I, de E en de S zijn er niet zo veel overeenkomsten.
  Ik vind crypto- en Scryptogrammen (NRC) dan wel weer aardig, maar anagrammen als dusdanig hebben niet mijn grote voorkeur. Om daar nog eens een liefde voor te ontwikkelen, moet ik wellicht een nieuwe naam aanvragen. Bovendien mochten vroeger thuis toch al geen naamgrappen of -spelletjes. Alla, misschien als we het over Donald Trump hadden gehad. Maar we kenne die dan nog lang niet, helaas gelukkig. Er was al een heel lange lijst maar dat vonden sommigen toch al Nixon. Naamgrappen en anagrammen, je moet er vreselijk voor uitkijken.

 2. Mijn naam is 23 keer een anagram (annagram?) van zichzelf. Daar klamp ik me maar aan vast.

  “Anne of Anna?”
  “Anna, maar let erop dat je de n’en in de juiste volgorde zet.”

 3. @O’geer: ‘downloadable’ zal dus ook geen uitdaging zijn voor dat ding.
  @Nuel: ik had twee jaar terug een meisje in de klas dat ‘Ng’ heette van haar achternaam.
  ‘Hrbek Buy a Vowel’ is een klassiek honkbalspandoek.
  @Anna: Trouwen met een man met een lintnaam > Anna ***************-*aa*? Maar ach, waarom zou je? Er is genoeg te doen op de camping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *