Ga naar de inhoud

Liever een haakje

Xenolavabofobie schijnt de angst voor vreemde wc’s te heten. Is er ook een subcategorie die uitsluitend de angst voor automatische toiletten omvat?

De afgelopen week in Schotland haalde ik nog voor gedane zaken nietsvermoedend mijn elleboog langs een verstopte sensor, waarop het in de pot onder mij woest begon te bruisen en kolken. Onplezierig! Hier in Nederland heb je die van die blinkende zelfreinigende metalen cabines, waarbij ik altijd vrees te zullen omkomen in schuimend antibacterieel sop, na vijf minuten krachtig heen en weer te zijn geslingerd als een natte panty in een Zanussi. En hoe weet ik dat die deuren met hun rode en  groene kermislampjes weer openzwaaien in het geval van een stroomstoring?

Ik vermoed dat het een veel voorkomende aversie is. In de trein uit Edinburgh zaten wij op het balkon, met zicht op de wc (ook op de Firth of Forth en ander landschapsschoon trouwens, maar dat doet nu niet ter zake). Een wat oudere vrouw loodste een meisje van een jaar of vier naar binnen, stapte achter haar aan en bestudeerde met een bedenkelijk gezicht het bedieningspaneel. De deuren gingen vervolgens dicht maar kennelijk had ze (al dan niet opzettelijk) verzuimd die, met weer een ander knopje, op slot te doen.

Dat bleek mij pas later, toen een grofgebouwde man met een blindenstok tamelijk gezwind naderde uit het gangpad, tussen tassen en koffers door manoeuvreerde en na een korte betasting op de <> knop drukte. De deuren gehoorzaamden zonder aarzeling en toen hij die stok verkennend het hok binnen pookte, begon dat arme kleine kind paniekerig te gillen.

De man hield in, wendde zijn hoofd naar haar toe en sprak luidkeels, net niet bars: “Be quiet, girl, I cannot SEE you.”

Hij sloot de deur weer en wachtte geduldig tot ze even later naar buiten werd geleid, met betraande wangen.

P.S. De Rada-reda is sinds vandaag terug van vakantie (foto’s volgen) en verbaast zich over de leegte van de stad. Het is terug in Nederland altijd even zoeken en zwabberen. Gelukkig krijg je als zwalkende op onverwachte plekken geestelijke bijstand.

.

loadofcrap

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Liever een haakje”

  1. Je hebt ook van die toiletten waarvan, na gedane zaken, de bril in razend tempo van een vers, hygienisch foedraal wordt voorzien. Blijf maar eens zitten tijdens het doortrekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *