Ga naar de inhoud

Geheime levens

In de vakantie zaten we een week op een Schots eiland met 400 mensen en vermoedelijk twintig maal zoveel koeien. Wij  waren een bezienswaardigheid voor ze.

.

koeien

,

kuddevorming

.

Maar andersom gold dat evenzeer. Ik vind het schitterende beesten. Op weg naar huis kocht ik bij wijze van ontwenningskuur The Secret Life of Cows van Rosamund Young, die liefdevol verhaalt over haar kudde op de organische boerderij Kite’s Nest. Koeien die met elkaar praten, die om hulp vragen, weeskalfjes adopteren, geintjes uithalen, de bokkenpruik op hebben, enz. Ik geloof het allemaal graag – zeker sinds Rendezkoe.

In Kirkwall bezochten we het hoogtepunt van het agrarisch jaar, de County Show, waar stieren dingen naar een prijs. Het was een geborstel, gekam en getut van jewelste, een Miss-verkiezing was er niets bij. De hogesdrukspuit, haarlak, gel, de hele trucendoos/beautycase kwam eraan te pas… die goeie lobbesen ondergingen het allemaal zonder boe of ba…

.

stier199

. 

En waarschijnlijk hadden ze een speciaal dieet moeten volgen. Kan ik me zo voorstellen. Want als je als boer op die konten hebt staan boenen en de billen zijn eindelijk blank…

.

witkont

.

bruinkont

.

wil je niet dat alle grooming met een verse vlaai ongedaan gemaakt wordt. Want koeien kunnen veel, maar over WC-papier gebruiken heb ik zelfs in het boek van Rosamund Young niets gehoord.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Geheime levens”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *