Ga naar de inhoud

Diversiteit

Tut-tutten en jeremiëren, miemelen en mieren… als het even kan onderdrukt de RaDa-reda deze ouderdomsverschijnselen met totalitaire genadeloosheid. Ja, een ouderwetse gloeilamp van 75 Watt kost nu €4,95, ontdekte ik vandaag en een miezerig rolletje afdekplakband €4,00. Jammer dan.

Desondanks, soms zijn er momenten die je doen beseffen dat je een aantal boten definitief hebt gemist. Dat een onzichtbare wand je scheidt van volgende generaties. Zo las ik in NRC een opiniestuk van zeven directeuren van de Rijkscultuurfondsen plus de Nederlandse Unesco Commissie. Het gaat over ‘diversiteit’. De zeven zijn er allemaal voor (je kan je afvragen wat dit zegt over hun eigen diversiteit), en wel omdat diversiteit ‘past bij de maatschappij van vandaag’ en ‘omdat we daar internationale afspraken over hebben gemaakt’.

Het ‘opiniestuk’, Diversiteit kunst dwingen wij vanaf nu af met subsidie, dat nergens anticipeert op een tegengeluid of eventuele nadelen aanstipt, bestaat uit drie actiepunten.

1. We geven de verhalen die nu niet gehoord worden een podium (een voorbeeld van één zo’n verhaal zou aardig geweest zijn, voor de ondiverse eenpersoons RaDa-reda).

2. ‘Jongeren zijn experts in diversiteit en tonen de kracht ervan’, dus ‘beginnende makers’ worden met subsidie gestimuleerd tot ‘doorontwikkeling’.

3. In hun eigen organisaties en netwerken willen de zeven hun medewerkers toetsen op ‘culturele sensitiviteit’ en ze beoordelen op hun ‘ervaring met diversiteit’.

Het onthutsende voor mij is vooral dat het stuk nergens op welke manier dan ook concreet wordt. Kennelijk weet iedereen behalve ik waar dit over gaat en moet ik het Doreen Boonekamp, Birgit Donker, Andrée van Es en de rest van het culturele septet niet kwalijk nemen dat ze het mij niet uitleggen, hoe weinig ‘inclusief’ dat ook is. Had ik maar beter op moeten letten. ‘Diversiteit is niet de uitzondering maar de regel zelf: dat is onze toekomst.’ En daarmee basta.

Nog een geluk dat het RaDa voor zijn voortbestaan slechts afhankelijk is van mijn eigen voortbestaan en motivatie en niet van subsidie. Anders had ik er er een hard, wit, boos, hoofd in.

.

homozebra

.

P.S. de minst diverse regenboogvoetgangersoversteekplaats van Nederland – alle strepen hadden zo langzamerhand dezelfde beige teint aangenomen – heeft vandaag een opknapbeurt gehad. Gaat dat zien aan de Parklaan.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Diversiteit”

  1. Stel, een groep jonge (!) kunstenaars wil een project opzetten, wat een heftige aanklacht is tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Dat gaan wij subsidiëren toch? Want ruime definities bieden vele mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *