Ga naar de inhoud

Natte Muggenmeesters

Wat is dat toch met natte burgemeesters? In 2016 vatte Muggenmeester Schneiders bij de Swim to Fight Cancer met een volmaakt bommetje zijn hele ambtsperiode samen: een samenballing van bravoure, stijl, showmanship en vakmanschap. En een beetje gladheid en ongrijpbaarheid.

Gisteren, bij de editie van 2018 deed Jos Wienen een estafette met twee wethouders. Hij zwom de eerste 500 meter. Ik heb Wienen nooit ontmoet (toen de huisdichteres nog stadsdichteres was, kwamen wij dichter bij de hoogwaardigheidsbekleders / the corridors of power), dus mijn indrukken van hem baseer ik vooral op zijn voorzitterschap van de raad en op zijn uiterlijk (indachtig Oscar Wilde: Only shallow people do not judge by appearances).

Zijn gesoigneerde, ietwat plechtstatige Nederlands neemt me wel voor de man in, maar qua postuur doet hij het minder – Wienen doet me denken aan een tuimelaartje. Geen dolfijn, maar zo’n speeltje dat je moet omgooien en dat dan weer parmantig overeind gaat staan. En laat ‘m vooral niet proberen al te popie-jopie te doen, dacht ik toen ik ‘m op een video bij een feestelijke opening met een hamer in actie zag (niet de voorzittershamer).

.

wienenmethamer

.

Maar vanochtend stond er een spetterende foto in het HD van Wienen als zwemmer. Voor mij geen wetsuit, had hij besloten en terecht. Een machtige schouderpartij steekt boven de Spaarne-baren uit en hij geniet zichtbaar. Kan een burgemeester een torso hebben? Zo ja, dan heeft Wienen er een. Hij is in dat water zichtbaar in zijn element. Het RaDa stelt voor dat 500 meter zwemmen voortaan een verplicht onderdeel wordt van de aanstellingsprocedure van nieuwe Muggenmeesters. Overigens leverde de actie bijna een half miljoen op en dat is goed nieuws.

.

wienennat

Foto zonder torso

P.S. Het slechte nieuws was dat Wienen met een paar agenten in zijn kielzog zwom in verband met bedreigingen. Hij wordt permanent bewaakt. Hij doet daar zelf nuchter over – zoals hij over alles nuchter doet – maar je vraagt je af of die misdadigers niets beters te doen hebben.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Natte Muggenmeesters”

  1. Zwemmende Muggenmeesters?
    Muggenlarven voelen zich goed thuis in het water. Hoe dat met muggen zit weet ik niet.

    Maar de foto’s zeggen weer genoeg over de meesters.

    Vrolijke groet,

  2. Het is best wel emancipatorisch om voortaan mannen op hun uiterlijk te gaan beoordelen.

  3. Je zal maar beveiliger zijn van een burgemeester die het in zijn hersens haalt een halve kilometer te gaan zwemmen. Dan moet je méé. Pffff….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *