Ga naar de inhoud

Propbouw2

‘Mooie stad’, kaatst iedereen automatisch terug als je zegt dat je uit Haarlem komt. Ik mompel dan gewoontegetrouw iets bevestigends, maar steeds vaker denk ik erachteraan ‘maar we moeten zo langzamerhand wel op onze tellen gaan passen. Want het kan wel kapot.’

.

.

Zo – bitter! – besloot ik anderhalf jaar geleden mijn stukje ‘Propbouw‘, over de geplande woonflat héél erg dichtbij het Pim Mulier honkbalstadion en dat malle Ibis-hotel dat op een schaatslengte van de ijsbaan werd gebouwd. Het verzet tegen de flat bleek even breed als vergeefs. Hij komt er. Als de catcher een wind laat zullen de nieuwe bewoners die straks op hun balkons ruiken en ‘s ochtends zullen ze hun auto’s en bakfietsen zonder bloedvergieten tussen 1000 onuitgeslapen Mendelieren door moeten manoeuvreren. Het Mendel College, dit jaar 65 geworden- staat namelijk op evenzovele meters afstand van die flat.

.

.

.

Knap Krap bedacht allemaal. De werkzaamheden zijn nu begonnen. Er wordt een grote voortvarendheid aan de dag gelegd. Gisteren zag ik er een soort mini-stonehenge. Vandaag groeiden er metalen sprieten uit het beton en verderop was een heuvellandschap verrezen. Die elf onesthetische verdiepingen zullen er in een vloek en een zucht staan en over tien jaar weet niemand nog beter dan dat het altijd zo was. Vloek. Zucht.

.

.

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

7 reacties op “Propbouw2”

 1. Zo wordt Haarlem op de meest onooglijke plekjes volgestampt met lelijke hoogbouw. Aan de infrastructuur wordt niets gedaan, hoe moeten al die nieuwe Haarlemmers met hun gevaarlijke auto’s en enorme bussen bij hun werkplekken in Amsterdam/Schiphol komen?

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Gerko: en vandaag in het HD een plan voor 150 ‘jongerenwoningen’ langs de Westelijke Randweg (tussen de zoutopslag van de provincie en de volkstuinen). Propperdepropperdeproppropprop.

 3. Het is wel verfrissend om te mogen constateren dat na Janmaat, Fortuyn en Baudet nu ook sociaal cultureel onderlegde volksdeel zich schaart achter de term ‘vol is vol!’

 4. Hoewel het mij als Dordtenaar natuurlijk totaal niet aangaat, heb ik de getracht de plek, waar dit monstrum verrijst via Google Maps te bekijken. Ik zie een klein snippertje leeg terrein in de oksel van de Pim Mulierlaan en de Jaap Edenlaan. Is dit de locatie?

  Daaraan gerelateerd dan toch de volgende opmerkingen:
  – de locatie is krap, maar bevindt zich wel op een plek waar een dergelijke hoogbouw een soort herkenningspunt wordt. Een soort baken in de stad, aan de hand waarvan je je positie kunt bepalen. Het ding komt namelijk ook vrijwel naast de N208 te staan, wat mij een een soort interlokale route lijkt. Daarmee is ook de vraag, hoe de bewoners van die hoogbouw met de auto bij hun werkplekken komen, beantwoord: via de N208.
  Interessanter in dit verband lijkt mij trouwens de vraag of die hoogbouw zelf, binnen de eigen voetafdruk, voorziet in parkeerruimte voor zijn bewoners.
  – Het sociaal cultureel onderlegde volksdeel van Haarlem klinkt in mijn oren een beetje verwend. Jullie wonen inderdaad in één van de mooiere steden van Nederland en die stad is bovendien goddelijk gelegen, zo vlak achter de duinen. Iedereen zou er wel willen wonen! Mogelijk is dat dus één van de redenen dat er een markt is voor zo’n woontoren. Henk Sloos slaat de plank, denk ik, niet ver mis met zijn opmerking.
  “Verfrissend” beschouw ik in dit verband dan liefst als een ironisch eufemisme, maar dit geheel en al terzijde.

 5. Marius (RaDa-reda)

  @Henk Sloos: Als iemand bij nader inzien spijt heeft van de toon of strekking van zijn reactie , haal ik die op verzoek altijd weg.

 6. Doe geen moeite@Marius. Voor mensen die moeite hebben met nog meer mensen heb ik slechts één advies: Ga niet in een stad wonen.

 7. Ik vind het een dilemma. Natuurlijk wil ik liever niet dat mooie plekjes verpest worden. Maar ik wil ook niet dat jongeren niet op zichzelf kunnen gaan wonen omdat er geen woonruimte is. Voorlopig schaar ik me achter mijn moeder, die heel simpel zegt: de bevolking is hard gegroeid, dus er moeten huizen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *