Ga naar de inhoud

Steunbetuiging

“Compleet zinloos, zo’n manifestatie,” baste een man ongevraagd toen ik afscheid nam van de huisdichteres, die vanmiddag optrad in De Koepel. “Het slaat nergens op.”“U heeft helemaal gelijk!” zei ik, wat mijn standaardreactie is op granieten stelligheid.

Misschien bedoelde de anti-demonstrant dat een volksgericht zinvoller zou zijn geweest; waarbij wij (de verzamelde verontwaardigde Haarlemmers) de bedreigers en belagers van Jos Wienen hardhandig mores leerden en met gelijke munt terugbetaalden. Helaas hebben we geen adresgegevens van ze.

Op de Grote Markt was het gelukkig niet gênant leeg, integendeel, het stond vol tot voorbij de Verweyhal, met vooraan een vreemde enclave van XO-tafeltjes. De steunbetuiging begon zoals je kunt verwachten. De successievelijke sprekers (o.a. Wybren van Haga, Renske Leijten en stadsdichter Willemien Spook) oogstten gulle bijval voor hun gedeelde opvatting dat in ONS Haarlem zoiets NIET valt te accepteren… Wat valt er verder ook over te zeggen?

.

vimvirtus

.

Vervolgens zwaaiden de deuren van het stadhuis open voor een verrassingsoptreden van minister Ollongren (althans, ík wist van niets). Ook zij weigerde te accepteren, etc. Maar haar optreden – namens het kabinet – gaf de bijeenkomst onmiskenbaar cachet, het was ineens meer dan het nijdige gezoem van wereldvreemde Muggen. En toen was daar (drie keer met de ogen knipperen) Jos Wienen zelf. “Doe nou maar voorzichtig!”dacht ik onwillekeurig. Maar hij stond daar, fier rechtop en onderging het daverende applaus – in zijn eigen woorden ‘geen onderduikende burgemeester’ maar een ‘opduikende burgemeester’. Het diepgevoelde medeleven moet hem goed hebben gedaan, zoals het ons goed deed het te kunnen uiten.

.

vimvirtus2

.

Als uitsmijter zongen Frédie and friends haar klassieker ‘Haarlem wat ben je mooi’ en toen was het klaar. Compleet zinloos? Het is maar hoe je het bekijkt. Toen ik de Zijlstraat in wandelde stond de minister daar nog, voor een interview. Dus dat kiekje van Kajsa krijgen jullie als toegift.

.

ollengren

.

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Steunbetuiging”

 1. Moed was er, niet alleen van de burgemeester maar ook van de demonstranten, nu nog even het geweld overwinnen.

 2. Mja.. Dat “compleet zinloos” van zo’n meneer is een ander symptoom dat in deze tijd nogal opgang maakt, geloof ik.
  Nou denk ik zelf ook wel eens dat sommige dingen weinig zin hebben en word ik nogal cynisch van onze Brave New World, zo nu en dan. De manier waarop (aan criminaliteit grenzende) pure volksverlakkerij soms wordt gepresenteerd als vooruitgang, bijvoorbeeld.

  Maar juist het uiten van dergelijk cynisme is nogal zinloos. De cynisten denken meestal dat ze ermee laten zien dat ze over ‘gezond verstand’ beschikken, geloof ik. Protesteren jullie maar; ik doen niet mee aan die onzin. Maar is gezond verstand dan ook synoniem met hopeloosheid? Alles maar over je heen laten komen?

  Je zou in de hoofden van de criminelen, die de bedreigingen op hun geweten hebben, willen kijken. Of het hen wat uitmaakt.
  Tegen de acties van een inbreker of een bankrover gaat niemand de straat op. Populair worden die boefjes er niet mee, maar ach.. er is altijd misdaad geweest en het zal ook altijd wel zo blijven.
  Maar de mores die heerst binnen je eigen criminele wereldje toepassen op mensen die naar eer en geweten hun werk doen in de bovenwereld; dat kan dus echt niet. Tenzij het streven is van onder- en bovenwereld één pot nat te maken. Een proces waarvan sommigen beweren dat het gaande is.

  Zo’n demonstratie laat dan toch ook zien dat ook dit voor de meesten onder ons niet acceptabel is. Vergeet het maar, criminelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *