Ga naar de inhoud

Smart water

Zaterdag kocht ik bij de stations-AH in Haarlem een variant op gebakken lucht: gecondenseerd bronwater. Al zien de makers van GLACEAU dat zelf totaal anders.

We hadden spontaan besloten tot een duinwandeling en ik griste een flesje water mee uit het rijke aanbod – dehydratie is een sluipend gevaar waarvan de stedelijke 21ste-eeuwer zich bewuster is dan de gemiddelde Kalahari-bewoner. In de sprinter naar Santpoort bekeek ik de aanprijzing op het flesje. Smartwater?!?

.

smartwater2

.

‘Inspired by clouds’ stond er. ‘Helpt tegen dorst’ was duidelijk te min voor ze. Volgt een beschrijving van wat ze – geïnspireerd door de wolken – met het water uithalen. It was the humble cloud that set us thinking. Inspired by the water cycle, we vapour distil our spring water and then add mineral salts to deliver a distinctive, clean, crisp taste, smart because it is made that way.

Als ik het allemaal kan volgen, nemen ze gewoon water (aqua stupida, Dumb Water, zeg maar) en om daar Smart Water van te maken verdampen ze het. En omdat je damp niet kan verkopen destilleren ze die en omdat gedestilleerd water nergens naar smaakt voegen ze mineralen toe. (Hebben ze – geïnspireerd door Spitsbergen of Zanussi – ook nog overwogen het water te bevriezen en vervolgens te ontdooien?).

Maar dan heb je ook wat! Hoewel?

.

voedingswaarde

.

Graag zou de RaDa-reda een proefschrift lezen dat de onstuitbare opkomst van het woordje ‘smart’ duidt. En hoe lang zal het nog duren voor jongere RaDa-lezers in verwarring raken bij een woord als ‘smartlap’?

P.S. Op de fles staat een verwijzing naar de website van cocacola.nl. Is Glaceau de slapste Cola ooit?

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.


6 reacties op “Smart water”

 1. Die hele flesjeswatercultuur is waanzinnig. Maar dit spant de kroon… wat heb je er voor betaald? Dan kan je de winstmarge uitrekenen. Van deze multinational, want ik vrees dat het Coca Cola Company is. Daar heeft een heel team adviseurs en consultants opgezeten, om die formule bedenken. En trouwens… welke mineral salts hebben ze toegevoegd? Want die zijn vaak helemaal niet zo onschuldig…

 2. Fijn stukje storytelling, water als beleving, it’s so good when it comes in your mouth. Slim water, slimme gas- en elektriciteitsmeters, slimme fietsen. Voor de welwillenden en goedgelovigen

 3. Nederlands kraanwater is van meer dan uitstekende kwaliteit.
  Daar kan geen waterfles tegenop.

  Maar ja, te veel mensen vallen voor onzinnige reclame …

  Vriendelijke groet,

 4. Mag ik je column verder verspreiden in mijn handgemaakte eenmanstijdschrift?
  &
  Het flesje heb je mogelijk bewaard om nog vaak thuis te vullen vooraf aan een volgende wandeling?

 5. Marius (RaDa-reda)

  @Paul: Voor wat het waard is: Calciumchloride, Magnesiumchloride, Kaliumbicarbonaat
  @Rob: een eenmanstijdschrift heeft altijd mijn sympathie, dus ga je gang.

 6. Ik ga dat proefschrift niet schrijven .”Smart” is een van de meest deprimerende modewoorden die ik mijn werkende leven ben tegengekomen. Het voorvoegsel “smart” wordt toegevoegd voor de marketing van alles waar “jong”, “dynamisch” en “nieuw” te doorzichtig zou zijn. Het ergste is de “smart industry”, maar ook de “smart city” mag er wezen. De vertaling “slim” in het Nederlands is ook erg en wordt vooral in ontwerperskringen gebruikt. De verschrikkelijke Daan Roosegaarde ( uitvinder van de “slimme snelweg”) is er dol op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *