Ga naar de inhoud

Als een Viking

Moet ik het persoonlijk opvatten, was mijn eerste reactie toen ik de flyer van De Viking op de mat zag liggen. Of had hij (Vikingen staan niet bekend om hun eerbied voor grenzen, eigendomsrechten en lokale verordeningen) de ja/nee-stickers bruut genegeerd en in de hele straat geadverteerd?

.

fiking

.

Hoe dan ook, De Viking wil samen met mij (ik in de rol van betaler, hij als betaalde) werken aan mijn minderwaardige mindset, waarbij ik ‘op een positieve manier’ mijn grenzen verleg. Een alternatief – voor wie personal training te dichtbij vindt komen- biedt het bootcamp. Vikingen hebben al sinds AD 800 ervaring met op militaire leest geschoeide kampen, al lijken de twee ‘body compositiemetingen’ me een eigentijdse aanvulling op het programma.

De PR-afdeling van die oude Noormannen moet toch iets goed hebben gedaan, dat hun naam nog steeds tot de verbeelding spreekt van Haarlemmers die niet goed in hun vel en te goed in hun vet zitten. Is dat terecht? Ik lees deze week met rode konen het verjaarscadeau dat ik van de huisdichteres kreeg, The Story of the British Isles in 100 Places. Daarin vertelt Neil Oliver over een grootschalig DNA-onderzoek naar de voorouders van de Britten. Veel deelnemers wensten daarbij vurig nazaten te zijn van heuse Vikingen (in plaats van die slome Angelen en Saksen). Sommige wanna-be-woestelingen konden een snik niet onderdrukken als zij daarin werden teleurgesteld.

Een speciaal geval was Birsay, op het grootste eiland van Orkney. Daar was de uitkomst ronduit sinister. Na de negende eeuw plantten de oorspronkelijke mannelijke Picten zich niet meer voort. De vrouwen wel. De verklaring laat zich raden: toen de Vikingen het eiland aandeden werden de Pictische mannen (alle mannen!) om zeep gebracht of verjaagd. Voor de vrouwen wisten de Vikingen een andere bestemming, met alle nakomelingen van dien. Daarvoor moesten wel de nodige grenzen worden verlegd, zij het waarschijnlijk niet ‘op een positieve manier’.

Het is allemaal verjaard, beste Raarlemmers, dus laat je er niet van weerhouden het beste uit jezelf te halen bij likeaviking.nl. Met gratis proefles!

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Als een Viking”

 1. Nicole Schouten

  Hoi straatgenoot, ook ik werd verblijd met de viking-folder ondanks mijn nee ja sticker. Ik vraag me af hoe het bij mijn bovenbuurman is. Die heeft een Nee, Nee en nog eens Nee-sticker.

 2. Marius (RaDa-reda)

  Ha Nicole: Driewerf nee… en er zijn nog heel andere stickers in omloop ook, expliciet tegen bijv. collectanten, Jehovah’s getuigen en colporteurs. Misschien maak ik er nog eens werk van voor het RaDa.

 3. Wat betreft genenpoel van de Britten: vorige week waren wij in Bayeux en bekeken we het borduurwerk, dat na de slag bij Hastings (1066) werd gemaakt.
  Uit de toelichting bij het tentoongestelde begreep ik dat de verslagen Harold (die met die pijl in z’n oog) eigenlijk van Deense afkomst was. Net voor de Normandiërs landden, had hij een veldslag met in Noord-Engeland binnengevallen andere Scandinaviërs, die ook aanspraken maakten op de Engelse troon, gewonnen. Zelfs in 1066 zat er dus nog veel Vikingbloed in Britse aderen. En de Normandiërs waren eigenlijk ook nog eens verfranste Vikingen.
  Ik zou als Brit dus ook wel tamelijk teleurgesteld zijn als ik helemaal geen Viking-genen zou blijken hebben! Afstammeling van dat Saksische plebs (Duitsers!); dieper kun je niet zinken..
  Daarentegen zijn veel Britten wel weer erg in hun nopjes met Keltische genen, geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *