Ga naar de inhoud

Spoetpost

Energiezuinig, dat is de vriendelijke manier om mijn herfstvakantie te beschrijven (sloom, futloos, lethargisch komen ook in aanmerking).

Opstaan doe ik nog zelf, maar de ochtendkoffie en ochtendappeltaart laat ik me graag voorzetten bij Koffieduss aan de Schotersingel, waar ik een boek lees en de pratende gasten praten over gelukscoaches, onthaasting, ontslakking, relatiegerelateerde crises, pedagogische dilemma’s en trilemma’s, de laatste burnouts en hun immer tekortschietende persoonlijke effectiviteit.

Vandaag zag ik er het perfecte rolmodel voor mijn tobbende buurtgenoten. Spoet, heette hij (Spoetnik voluit) en hij lag op Suus. Op zoveel mogelijk Suus. Liefst was die hond van pindakaas geweest, zodat hij zich had kunnen uitsmeren over Suus, maar onder de gegeven omstandigheden maakte hij er het beste van, op haar te kleine schoot. Het huidcontact was geoptimaliseerd; ook Spoets poten, staart en flaporen wisten nog schier onbereikbare stukjes Suus te bekleden. Die hond bestond voor 100% uit aanhankelijkheid, devotie, Suus-liefde. Zolang het baasje zat, lag hij op haar, in opperste gelukzaligheid. De afgelopen nacht had ze ‘m betrapt: hij was op het verboden gebied tussen haar en haar partner in bed gekropen.

.

spoet2

.

Zodra Suus opstond, werd Spoet een ander wezen. De staart kwispelde en zwiepte, neusgaten verwijdden zich, nu was hij een en al gretigheid en levenslust. Wat een geweldig beest! Of in de woorden van Suus: “Spoet is echt een rock star.” En dan te bedenken dat niemand hem eerst wilde, hij was de ‘underdog’ van het nest geweest, tot Suus en hij elkaar vonden. Als er gelukscoaches meelezen, laat ze hun voordeel doen met dit verhaal.

Een minder gelukkig beest is deze haai, zoals gefotografeerd op de markt bij het Soendaplein, waar ik de ingrediënten kocht voor Gentse waterzooi. Geëindigd als uithangbord voor de viskraam, maar over een paar dagen wordt hij opgedeeld in haaienvinnen, haaiensteaks en haaienfilet, verzekerde de visvrouw mij.

.

haai

.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *