Ga naar de inhoud

Dear Ann

‘Exit chef financiën Frans Hals Museum’, kopt het HD op de voorpagina. Directeur Ann Demeester heeft ‘s mans contract ontbonden na een arbeidsconflict van het soort waarvan er in Nederland tienduizenden zijn.

Het was niet dat hij een paar ton verduisterd had of er een factor tien naast zat bij de verkoop van een partijtje Hollandse Meesters. Volgens de betrokkene is hij afgerekend op de herhaaldelijke kritiek die hij uitte op Demeesters stijl van leiding geven. Zij is ambitieus en veeleisend en niet iedereen kan haar bijbenen. Het ziekteverzuim onder het personeel is hoog en vooral ‘de oude garde’ voelt zich ongewenst en ervaart de sfeer op het werk als ‘unheimisch’.

.

MeesteresAnn

.

Oef… Waar te beginnen? ‘Een straaltje zonlicht’ noemde de RaDa-reda Ann Demeester bij de eerste kennismaking in 2014. En ontegenzeggelijk hebben we in de flamboyante Vlaamse een gedreven pleitbezorgster van kunst en cultuur – een onontbeerlijk tegenwicht voor de knopentellers en krentenwegers in het Haarlemse college.

Verder, waarom het HD zo’n bericht op de voorpagina plaatst, ontgaat mij. Een gekrenkte oudere ambtenaar die frustraties en verdachtmakingen spuit over zijn baas, die zich wijselijk niet aan een weerwoord waagt (intern conflict, etc.). Wat moet je ermee als neutrale lezer?

.

RobzonderMeester

.

Het toeval wil alleen dat ik de ontslagen chef financiën ken uit mijn hardlooptijd. Rob de Nieuwe heet hij; zijn linkerpols zwikte vreemd bij iedere stap die hij zette en ook zijn besnorde hoofd maakte een merkwaardige uitzwaai, alsof zijn nekspieren waren uitgelubberd. Atletisch geen groot stilist dus, maar wel een erg aardige, nuchtere jongen. Geen branieschopper of aansteller. Iemand wiens kritiek je als directeur niet achteloos weg zou moeten wuiven. Ann Demeester die als directeur te ver voor de troepen uitloopt? Daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

De beide foto’s plukte ik van de site van het Frans Hals Museum, waar alle medewerkers met een ruche zijn uitgedost.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

4 reacties op “Dear Ann”

  1. Ik ken Rob ook nog uit de hardlooptijd, een nuchtere, altijd vriendelijke en behulpzame medeloper. Als controller en afdelingshoofd heeft hij binnen het gemeentelijk apparaat zijn sporen verdiend. Het is ongepast en wreed om zo, door een voor-de-troepen-uitloopster, aan de kant te worden gezet.

  2. Marius (RaDa-reda)

    Vandaag stond Rob wederom op de voorpagina van het HD – morgen misschien voor de derde opeenvolgende dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *