Ga naar de inhoud

Woordenstromen

Wat is moeilijker, praten of niet praten? Het antwoord zal per persoon verschillen en is afhankelijk van omstandigheden en gesprekspartners.

Niettemin, als jullie één hokje mogen aanvinken, zie je jezelf dan als een reservoir waaruit als de kraan open wordt gedraaid woorden vloeien? Of is een constante woordenstroom de natuurlijke toestand, en wordt die incidenteel onderbroken, doordat een ander ook zo nodig wat moet zeggen?

In ieder gesprek is een evenwicht. Dat hoeft geen 50:50 te zijn; het kan zijn dat beide deelnemers zich het prettigst voelen bij een verhouding 60:40. De een is wat mededeelzamer, of onderhoudender of geanimeerder. Maar soms is het evenwicht zoek. Deze week bedachten de huisdichteres en ik een duivels experiment. We zouden een ‘feestje’ organiseren in een krappe ruimte, waarvoor we uitsluitend mensen uitnodigden die bij ons een zekere beruchtheid genieten vanwege hun ongebreidelde praatzucht. Tantes, vrienden, buren. We zaten zo op acht genodigden – degenen bij wie de balans standaard doorslaat naar 95% rebbelen en 5% luisteren/wachten tot de eerste kans om het woordvoerderschap terug te kapen.

Wat zou er gebeuren? Na het voorstelrondje trokken wij ons schielijk terug. Wij zouden de ontwikkelingen volgen via verborgen camera’s. Zouden de acht monopolisten eerst door elkaar heen snateren, kwetteren, oreren en toeteren? Zouden de eersten na vijf minuten gefrustreerd vertrekken, of flauwvallen? Zou de simultaanconversatie aanzwellen tot er lampen knapten en de schilderijtjes van de muur trilden? Zou iemand de opzet door hebben?

.

CMRB - Hubers - 1

.

Ondertussen gloort de publicatie van de nieuwe Hubers, Wat als we niet waren betoverd. Met alle publicitaire verplichtingen van dien. Deze week werd de huisdichteres onderworpen aan een interview. Op commando praten! Graag had ze een van onze ‘acht’ ingehuurd als stand-in. Of alle acht. Het resultaat verschijnt rond 1 december in de Volkskrant (en valt reuze mee). En wie bij de presentatie wil zijn, kome op zaterdag 24 november naar de Kennemer Boekhandel, om 16 uur.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Woordenstromen”

  1. heb ooit twee bejaarde dames achterin mijn auto kunnen observeren.
    Het werd een duo gesprek zonder luisteraars.
    Blijkbaar maakt het op den duur niet meer uit of er nog iemand de boodschap verstaat en begrijpt????????
    t lijkt me treurig maar misschien ist zo ook fijn????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *