Ga naar de inhoud

Boerenhesjes

Het nabeeld van de gele hesjes is nog niet verdwenen van je netvlies of het volgende protest komt er al overheen: een boerenopstand bij het Provinciehuis.

Mijn aandacht werd getrokken door over een breed front fout geparkeerde landbouwtrekkers, met daaraan spandoeken. De spelling maakte her en der een geïmproviseerde indruk. WIJ ZEGGEN NEE TEGEN DIT WANIDEE (later was een ‘a’ toegevoegd, maar ‘wanidee’ heeft eigenlijk wel iets).

.

boerenprotest3

.

Uit de spandoeken maakte ik op dat de Provincie weidegebied wil omzetten in rietlanden: DE POLDERS ONDER WATER/KOEIEN NIET MEER IN HET LAND/DE PROVINCIE HEEFT DIT IN DE HAND. Er schoot me iets te binnen over voorgestelde maatregelen tegen bodemdaling. Juist ja, hier staat het.

.

boerenprotest4

.

Er stonden enkele boeren bij hun meegereisde frituurwagen – van café De Drie Zwanen uit Den Ilp (STADSFRIET VERTROUWEN WE NIET!) – maar het merendeel was op de thee bij Remkes, aan dit laarzenpark te zien. Hadden ze die uit beleefdheid buiten gelaten? Of was er een duistere symboliek? Laarzen die evenals het boerenbestaan binnenkort overbodig werden?

.

laarzem

.

Het is moeilijk geen sympathie voor de mannen te hebben. Een bodemdaling van 27 cm in veertig jaar? Veengebieden verantwoordelijk voor 2% van de CO2-uitstoot? Als je met je laarzen in de modder staat, ben je van zulke cijfers niet direct onder de indruk, kan ik me zo voorstellen.

.

boerenprotest2

.

P.S. Zoek de overeenkomst tussen plaatje 2 en een foto bij het Louwman Museum (RaDa van gisteren)

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

1 reactie op “Boerenhesjes”

  1. Tja, die bodemdaling.
    Uiteindelijk beginnen we in het westen van Nederland, na eeuwen zogenaamd zelf ons land scheppen (de bij buitenlanders zo geliefde mythe; God schiep de wereld, behalve Nederland; dat deden wij zelf), toch behoorlijk tegen de grenzen van dat zelf-scheppen aan te lopen.
    In één van mijn blogs heb ik er wel eens mijn verbazing over uitgesproken dat de Nederlanders deze tot onvermijdelijk verlies leidend strijd nog steeds volhouden. Voor de liefhebber:
    http://moedwil-en-misverstand.blogspot.com/2016/01/de-hollandse-mythe-leeft-voort.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *