Meteen naar de inhoud

Vogelvoerverbod

‘Verdordening’ vertypte ik me toen ik de herkomst van ‘verordening’ wilde opzoeken. De zoektocht stelde teleur- zowel ‘verordonneren’ / ‘commanderen’  als ‘orde scheppen/rangschikken’ stammen af (zo concludeer ik na 90 seconden intensief onderzoek) van het Latijnse ordo.

Is Haarlem de stad met de hoogste verordeningsdichtheid? Ik vroeg het me af toen het HD vanochtend een gemeentelijke verordening aankondigde die het voeren van vogels verbiedt. De krant voert (ahum) de 68-jarige Sylvia de Mooy uit de Leidsebuurt op als een van de hoofdschuldigen aan de duivenoverlast aldaar. Berouwvol is ze niet:” Ik ben weduwe. Die duiven zijn alles wat ik heb.” Op haar beurt zou ze ook wel een paar verordeningen weten: een tegen trampolinespringen in de tuin, bijvoorbeeld, en voetballende kinderen. En haar invalideparkeerplaats wordt (in weerwil van de verordening) vaak ingepikt door fietsen.

Waar staat het RaDa in dezen? In het verleden heb ik me in besloten kring weleens positief positief uitgelaten over een jachtseizoen van 365 dagen voor meeuwen – alle wapens van katapult tot Kalasjnikov toegestaan en geen vergunning nodig. Anderzijds (er is altijd een anderzijds) wie is er niet vertederd als hij een opa met kleinkind brood aan de eendjes ziet voeren? En denk eens aan mijn buurman die dankzij zijn zonnebloempitten een kolonie puttertjes heeft weten te stichten? Wil je dat verbieden?

Van ver(d)ordeningen komen ver(d)ordeningen. Het zal wel eindigen met een ondoorgrondelijk systeem waarbij uitsluitend pasjeshouders op bepaalde plekken en tijden mogen voeren aan bepaalde hulpbehoevende soorten. Mensen van bewezen eenzaamheid eerst, die dan tevens de verplichting op zich nemen de omgeving van hun tuin of balkon vogelpoepvrij te houden. Of wellicht worden er speciale volières gebouwd waar liefhebbers zich kunnen uitleven. 2019 zal het leren.

.

kauw

.

Het brutale jonge kauwtje dat in september op het terras van het Dolhuys een fors stuk boterkoek van mijn schoteltje griste met een duikvlucht die grote routine verried.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Vogelvoerverbod”

  1. Het gaat meestal om duiven. Hier in Dordrecht is een andere oplossing gevonden. Op maanloze nachten arriveert een getrainde sluipschutter, voorzien van zware luchtbuks met telescoopvizier. Die schiet dan voornamelijk duiven in parkeergarages dood: daar broeden ze. Maar het ligt zéér gevoelig. De gemeente weerlegt de vele kritiek met het verhaal dat het niet anders kan. Veel duiven zijn inteelt, hebben ziekten en verspreiden ziekten. Dus op deze manier kan ook.

  2. @Paul Betgem: Die bestrijding is wel ‘gerichter’ (letterlijk en figuurlijk), andere vogels worden niet van hun broodwinning beroofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *