Ga naar de inhoud

Roodenburgh

Voor een fikse duinwandeling was het te grillig, ons vaste antimufheidsommetje langs het Bolwerk stond blank en zo boemelden we duf de andere kant op, richting Stadskweektuin.

Tom&Ron van de blommenzaak probeerden ons met Glühwein en een walmend houtvuur te verleiden tot de aanschaf van een Kerstboom en andere seizoensgebonden evergreens, wat in zoverre lukte dat we tot onze eigen verbazing een maretak kochten voor €3,95 (moet zo’n druïde wel helemaal met zijn snoeimes voor de mareboom in, dus…).

Bij de Kleverlaan begonnen de ogen te wennen aan het daglicht. Op een gazon stond een gek standbeeldje – het staat er vermoedelijk al sinds 1921 en we zijn er al tientallen keren langs gekomen, maar ineens stond het er. Paddestoelen, met daaronder aan vier zijden een schuilende figuur: twee kabouterachtigen

.

kabouter2

.

en twee ontevreden kijkende nudistes

.

kabouter

.

Het beeld stond voor een huizengroep waarvan we de schoonheid voor het eerst echt op ons lieten inwerken. 

.

onderdak

.

We drentelden de poort in, bewonderden de luiken, het metselwerk, de sierlijke kozijnen en het gave schilderwerk. Een bewoner vertelde ons desgevraagd dat het buurtje was gebouwd voor onderwijzers, door Coöperatieve Woonvereeniging Onder Dak. De architect was J. Roodenburgh (1886-1972). Tegenwoordig worden de woningen ook te koop aangeboden, vertelde ze er zorgelijk achteraan – het was een beschermd stadsgezicht weliswaar, maar toch… Op de terugweg maakten we nogmaals een slinger door het wijkje, nu door de Dusartstraat. De zon scheen inmiddels en het werd er nóg mooier op. Nog iets: Ron&Tom bleken ons vakkundig te hebben geconditioneerd met hun kransen en ander commerciële kerstmeuk.

.

geenkerst2

.

Ja, soms hangt er ook gewoon écht iets aan een boom zonder dat er een elastiekje of touwtje uit China aan te pas komt.

P.S. Over die woningbouwvereniging Onder Dak kon ik op het Grote Boze Wereldwijde Web weinig vinden. Wel dit

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Roodenburgh”

  1. Ah, Van Dortstraat, woonde Hannie Schaft daar ook? (ik had er bijna “niet” achter gezet wat tot allerlei logica-misverstanden had kunnen leiden.)

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Maarten: Dank! Wat valt er veel te doen voor de ijverige student van Haarlems verleden!
    @O’geer: Dat klopt (al wist ik het niet). Die Van Dortstraat ligt aan de overkant van de Kleverlaan – wel vlakbij de stenen paddestoel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *