Ga naar de inhoud

Paksneeuw

Vroeger had je paksneeuw. Die je dan met je blote (!), onbeschermde (!) handen oppakte en tot ballen kneedde. Kom daar vandaag de dag eens om. Een buurjongetje hanteerde een mij onbekend apparaat (al geef ik toe dat dat niet veel zegt. Om sociologische redenen weet ik niet wat de mama’s & papa’s van nu voor hummelgerelateerde attributen aanschaffen. Begrippen als ‘Maxi-Cosi’ en ‘babyshower’ komen mij niet aanwaaien).

.

sneeuwballenroller

.

Hoe dan ook, het apparaat leek op zo’n tang waar ze in de ijssalon de bolletjes mee scheppen. De sneeuwlaag van vannacht was dun en wilde het eigenlijk alweer voor gezien houden, dus het joch moest duchtig schrapen voor hij genoeg had voor één bal, maar die was dan ook volmaakt rond en mooi compact. Hij legde een voorraad aan, in afwachting van een weerloos oud vrouwtje… Nee, zo zijn ze niet tegenwoordig – het ethisch besef is aanmerkelijk sterker ontwikkeld dan bij mijn generatie op die leeftijd.

En ja, onze automatische schamperaar floepte aan. Heeft hij misschien ook nog een ander apparaat, dat de ballen voor hem gooit? Over tien jaar blijven ze binnen en vuren vanachter een console hun sneeuwballen af. Maar dat was flauw. In het Bolwerk was de opwinding als vanouds voelbaar. Opgetogen kinderen met sleetjes zochten de hellingen waar de sneeuw nog enigszins ongerept was. “Ja, dat plekje had ik ook in gedachte,” hoorde ik de ene vijfjarige op uiterst redelijke toon zeggen tegen een andere. Het taalgevoel is… uh… ook anders ontwikkeld dan bij mijn generatie op die leeftijd.

Het was behelpen, maar iedereen maakte er het beste van. De beoogde sneeuwmannen werden moddermannen. Of je moest je ambities bijstellen en genoegen nemen met een kindermaatje:

.

sneeuwpopje

.

Maar goede wil en motivatie waren ruim voorhanden. En hopelijk was dit een eerste begin – een warming-up voor de winter, als ik even wat metaforen mag klutsen. Let it snow, let it snow, let it snow!

.

neeuwhelling

.

P.S. wie bij ‘zoeken’ zoekt op ‘onvermoede apparaten’ vindt meer ‘onvermoede apparaten’ , zoals de Dieptemeter.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Paksneeuw”

  1. Ik vermoed een team van pedagogen achter die sneeuwtang. Om het probleem beheersbaar te houden. De ballen zijn veel te klein. Die doen niets op de gemiddelde autoruit. En aangezien het voertuig te snel voorbij rijdt, krijg je geen tweede kans. Regelgeving vanuit Brussel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *