Ga naar de inhoud

Keukentafelgesprek

Zou nog te achterhalen zijn wie de bedenker is van de term ‘keukentafelgesprek’ in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning? Graag zou ik er een gezicht bij hebben, een stemgeluid, een stropdas, een salarisstrookje.

Een pervers soort bewondering kan ik de m/v niet onthouden. Keukentafelgesprek? Hou de aloude onverslijtbare associaties maar eens tegen: het aroma van pruttelende zelfgemalen koffie, verse krakelingen, een warme stoof, de spinnende poes. En dan de Wmo-ambtenaar die langs de achterdeur binnenkomt – liefst zou hij zijn stijve kantoorschoenen op de mat achterlaten en op kousenvoeten aanschuiven. Aan die tafel. “Ik heb een aardigheidje voor u meegebracht, namens de gemeente. Gaat het alweer wat beter met uw heup, mevrouw Kreunema?”

Dat de cynische praktijk in ons uitgebeende stelsel anders is, zal niemand (goed of slecht ter been) verbazen. Er is deze week ophef ontstaan over de buitensporig lange wachttijden hier in Haarlem, onder meer voor dagbesteding. Er zijn weliswaar voldoende plekken, aldus zorginstelling Philadelphia in het HD (19-12), maar onvoldoende mensen die een KTG kunnen voeren. KTG, zullen we het voortaan zo maar noemen?

En later, als iedereen ‘keukentafelgesprek’ vergeten is, passen we de afkorting met terugwerkende kracht aan: Karige Tegemoetkoming Gebrekkigen, of iets dergelijks. Ik houd me aanbevolen voor andere suggesties.

Zullen we overstappen naar opgewekter berichten? In hetzelfde HD van gisteren een mooie foto van redacteur Gwendelyn Luijk, die gul rondgaat met kerstkransjes en tulband voor de verkopers van Straatjournaal, die hun traditionele kerstpakket kregen overhandigd. Dankzij ook Tillie Zegwaart, die alles organiseert. Goeie mensen daar aan de Groenmarkt!

Nog een humeurverbeteraar:

.

hobbelvarken

.

Weet iemand toevallig waar dit hobbelvarken staat aan de openbare weg? Voor een oud stukje over een hobbelpaard, klik op Verdronken Paard.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Keukentafelgesprek”

  1. Dat hoge Swiebertje gehalte van de KTG’s zit ook in het Delfts Blauwe Vaasje van Rutte. En in het touwtje door de brievenbus van Jan Terlouw. Kennelijk doen ambtenaren graag een ouderwetse theedoek om de waarheid. En nou verdwijnen er ook nog scherven uit havermoutkommen… Maar serieus, de KTG’s zijn vanaf het begin zeer omstreden. Een gevolg van de regionalisering die vanaf het begin geen goed idee was.

  2. Ik denk dat Jetta Kleinsma hoge ogen gooit omdat ik me bij haar ook kan voorstellen dat ze de zorg ‘dichter bij (de)mensen’ wil brengen.

  3. Keukentafelgesprek… Wat elitair!
    80% van de Haarlemmers heeft geen keukentafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *