Ga naar de inhoud

Luisteren!!!!!

Gek, al die zelfbenoemde goeroes en levenskunstenaars leren ons – gewone dolenden, ongeneeslijke twijfelaars, psycho-wrakken en stuurlozen – wat iedere vierjarige al kan: met verwondering kijken, aandachtig luisteren, slapen als een baby en je bijtijds ontspannen.


In dit verband: terwijl mijn enige kerstgroen, zijnde de maretak van €3,95, al gestaag uitvalt en de Christmas pudding stoomt, wil ik nog een verzuim goedmaken.

.

maretak

.

Een paar weken geleden luisterde de huisdichteres de eerste lustrumviering van de Amsterdamse talkshow Onbekend Bemind op. Een maand eerder (en vier jaar te laat) woonden we ter voorbereiding in de Rode Hoed een reguliere aflevering bij en stonden daar paf bij de eenvoud en genialiteit van de formule, geboren uit wrevel over het rondpompen van Bekende Nederlanders in de mediawereld.

In plaats van afgelebberde celebs en voorgeprogrammeerde experts interviewen de presentatrices, Ronit Palache en Corine Koole, twee mensen (ja, ik weet er zo gauw ook geen ander woord voor) zonder mediatraining. Per mens een half uur, over alles wat hen beweegt en bezielt. Vooraf weten de dames niet wie er zullen aanschuiven. Van de eerste keer staat mij vooral de verpleegster uit de GGZ bij, die zonder complexen doorrebbelde, maar wel degelijk iets te melden had. En bij het lustrum had de redactie een cadeautje voor Ronit en Corine: die hoopten al heel lang vurig op een heuse ‘vuilnisman’, en zowaar – er was er een opgeduikeld in Eindhoven. Een smeuïge Brabo. Weliswaar een met kunstacademie en een Griekse vrouw, maar dat strookte ook wel weer met de opzet – immers, gewone mensen zijn minder gewoon dan vaak gedacht.

Zulke gesprekken kunnen, geholpen door de spontaniteit en grilligheid van de interviewsters, alle kanten op schieten. Ik weet niet of er patent is aangevraagd op het idee, maar het lijkt me erg aardig iets dergelijks ook in ons eigen Haarlem te hebben.

Ondertussen kunnen we op de site van het HD stemmen op de Haarlemmer van het jaar. Leuk, de viooldiva’s zijn genomineerd, en Muggenmeester Wienen vanzelfsprekend. Aan een stemadvies waag ik me niet, beste Raarlemmers, ik  gun het ze allemaal. Kijk zelf maar.

Vrolijk Kerstvis!

.

kerstvis

Huisvlijt van Viz, in de Ostadestraat.

P.S. Smartwater (eerder gesignaleerd door het RaDa) heeft het Gouden Windei 2018 gewonnen. Zie hier.

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Luisteren!!!!!”

  1. Marius en alle lezers: een mooi Kerstvis Kerstvega of Kerstvlees nog visfeest maakt niet uit als het maar gezellig is. Ik wil je nog even bedanken voor het recept van de Christmas pudding. Een toppertje. Perfecte smaak combinatie. Hij was bij mij een klein beetje klef maar het spul zwom in de cognac en sinaasappelsap. Vandaag een beetje minder doen en stomen maar. Een vrolijk Kerstfeest!

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Rini:Wat leuk om te horen; ik heb gisteren ook weer gestoomd. Wordt morgen feestelijk aangesneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *