Ga naar de inhoud

Denkkracht

De ene dag is je hoofd trager dan de andere. Of positiever benaderd: de ene dag is je hoofd sneller dan de andere –  dat zal iedereen met een hoofd kunnen bevestigen. Dat het ene hoofd sneller is dan het andere is ook voor niemand een verrassing.

Maar toch… gisteren werd ik er wel erg wreed mee geconfronteerd. Een van de beste snelschakers ter wereld is de Amerikaan Hikaru Nakamura. Nee, ik heb niet tegen hem gespeeld, ik kijk wel linker uit. Maar tegenwoordig is Hikaru een zogenaamde streamer, wat wil zeggen dat je hem op het scherm kunt volgen terwijl hij serieel tegenstanders slacht in 3-minutenpartijtjes, en ondertussen naar vreselijke muziek luistert (Creedence Clearwater Revival) en – als je pech hebt – een noedellunch naar binnen slobbert.

Ter afwisseling doet hij af en toe een zogenaamde puzzle rush (klik voor meer uitleg); hierbij moet de speler in 5 minuten zoveel mogelijk schaakopgaven oplossen, van opklimmende moeilijkheidsgraad. Het schokkende voor mij was dat hij bij de eerste (= makkelijkste) puzzeltjes de juiste zetten al had uitgevoerd voordat mijn ogen zich hadden scherpgesteld op het diagram. Ik heb het dus niet over de schaaktechnische analyse. Nee, mij ogen waren de koning nog aan het zoeken als GM Hikaru die al had matgezet. En dan floepte meteen de volgende stelling op het bord.

Het voelde alsof ik met een ezelwagentje terechtgekomen was in de linker rijbaan van een drukke snelweg. Natuurlijk, de ervaring van een achterblijvende processorsnelheid heb ik vaker: als mijn schoonmoeder (zij van de mooie sokken) en de huisdichteres samen een legpuzzel doen en hun ogen en handen in perfecte coördinatie zonder een moment te haperen de stukjes op de juiste plek leggen – als duiven die feilloos de broodkruimeltjes tussen het grind wegpikken. Of bij een pubquiz, als ik het goede antwoord nog te voorschijn moet pulken tussen allerlei viezigheid en aankoeksels, terwijl je medespelers het vlot oplepelen uit hun opgeruimde hersenpan.

Er zijn meer voorbeelden en het is niets om gefrustreerd over te zijn. Maar… nou ja, die puzzle rush moet mijn hoofd nog even verwerken (en hopelijk gaat dat proces wel snel).

Voor wie Nakamura in actie wil zien: https://www.reddit.com/r/chess/comments/9zmna0/nakamura_plays_puzzle_rush/

P.S. In het HD staat vandaag een portret van bavocentrist Henk Vijn, jarenlang onvermoeibaar als organisator en aanjager van Haarlem-verwante projecten. 84 jaar inmiddels, en zijn gezondheid noopt hem het kalm aan te doen. “Als ik vijftig meter kan lopen ben ik blij. Je wordt selectief in je gaan en staan.” Al heeft Vijn nog wel een of twee plannetjes. Een parkeergarage onder de Westergracht, bijvoorbeeld, zou dat de stad niet ten goede komen?

.

pop-up

.

Meer bavocentrisme: wie snel is kan in de Zijlstraat nog even kijken in de pop-up-shop van Michaela Bijlsma en Eric J. Coolen van Nieuwe Gracht Producties. Met in de etalage het podiumjasje van de bassist van Fox and the Mayors, oud-muggenmeester Schneiders.

.

ouwefox

.

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *