Meteen naar de inhoud

Populatiebeheer

Dit zijn de dagen in mijn maandcyclus dat ik naar een nieuw onderwerp speur voor mijn Straatjournaal-column over de Noord-Hollandse actualiteit tussen 1296 en nu. Nattevingerend door het HD kom ik vooral veel oude bekenden tegen.

Over de eeuwigdurende vete in bestuurlijk Bloemendaal schreef ik Bloemexdaal; de laatste (in de zin van ‘meest recente’) ontwikkeling is dat Marielys Roos het college heeft aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte. Me dunkt, dat stukje uit 2015 kan nog even mee.

Het HD enquêteerde in de wijde omgeving over een eventuele Grand Prix in Zandvoort. Zie daarover Tarzanbocht, al geef ik de voorkeur aan het RaDa-stukje Toverformule n.a.v. een woest plan van Ton Hooijmaijers om de race in Den Helder (!) te houden.

Over het afschot van herten in de Waterleidingduinen schreef ik Hangherten. In het HD pleit Anita Reerink (ze heeft een prentenwinkel in de Schagchelstraat) nu voor anticonceptie als vorm van ‘diervriendelijk populatiebeheer’. Volgens haar en professor Tom Stout moet het kunnen.

Heb ik Tata al ‘gedaan’? In ieder geval wel in het RaDa (met eigen illustratie). Directeur Hans van den Berg wil om de effecten van de ‘grafietregen’ te onderzoeken aan de bewoners van Wijk aan Zee vragen urinemonsters in te leveren. Dat lijkt me een merkwaardige vorm van populatiebeheer. Heeft hij een stille hoop dat die grijze regen van hem beter blijkt voor hart en bloedvaten dan Becel, soepele gewrichten bevordert en astma geneest? Dat zijn grafiethoudende Wijk aan Zeeërs grafietarme Drenten en Amelanders ver achter zich laten qua creativiteit, levensgeluk, energie, sprongkracht, potentie en longcapaciteit? En dat zijn unieke gezondheidsformule van Tata-grofstof en Tata-fijnstof landelijke toepassing verdient?

.

zonnewjzer

Een zonnewijzer bij een Haarlems hofje, die zich zo langzamerhand overbodig moet voelen. herkent iemand ‘m?

Hé, Frank Hilterman staat ook in het HD. Zat ik op het Trini mee in klas vijf bèta. Door mij destijds bewonderd vanwege zijn droge smashes bij volleybal en de viezige natte sjekkies die hij tot de laatste brandbare millimeter oprookte (niet tijdens het volleybal). Nu stimuleert Frank het culturele leven in Schalkwijk. Zijn droom: een ‘huiskamer van Schalkwijk’ waar plaats is voor een breed spectrum aan activiteiten. Als ik even mee mag denken: Onbekend bemind in Schalkwijk – zou dat wat zijn?

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

6 reacties op “Populatiebeheer”

 1. Ik verwacht ook het komende jaar weer scherpe en houtsnijdende columns.

  De omgeving zal daar vast reden toe geven.

  Verwachtingsvolle groet,

 2. Frank Hilterman

  Dag Marius,

  Dat van die sjekkies zou heel goed kunnen. Eerlijk gezegd heb ik er weinig herinneringen aan, behalve dat ik in die tijd Javaanse Jongens rookte. Dat is overigens een hele tijd geleden, ben inmiddels al een groot aantal jaren gestopt met roken.
  Je hoeft het niet te veranderen. In de tekst van het interview staat het goed, alleen in een tussenkopje is de nodige vrijheid gebruikt.
  Ik ben zeker in om het initiatief om de wijken met elkaar te verbinden nieuw leven in te blazen.
  Laten we daar in een van de komende weken (niet volgende week) maar eens een glaasje samen over gaan drinken, ergens aan het eind van de middag of zo.
  Ik hoor wel van je. Het lijkt me wel een aardig idee dat te koppelen aan het festival Schalkwijk aan Zee.

 3. Beste Marius,

  Rood baksteen, “een zonnewijzer die zich overbodig voelt”, waar dus een klok onder of boven moet hangen. Aanwijzingen in overvloed, maar desalniettemin is dit RaDaadsel na 48 dagen voor mij nog steeds in raadselen gehuld. Ik heb met Google Streetview de hele stad afgezocht, alle hofjes in mijn boek “Langs Haarlemse Hofjes” (22 !) nageplozen en niets gevonden. Het Brouwershofje heeft rood baksteen, maar geen zonnewijzer; het hofje van Staats heeft een klok, maar geen zonnewijzer en ga zo maar door… Verlos mij, waar-o-waar is dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *