Ga naar de inhoud

Meer licht?

Het HD begint de regiobijlage met onvrede over de ‘snelwegverlichting’ aan de Houtmarkt. Op de bijgeplaatste foto zie je een buurvrouw van een van de klagers ‘s avonds in haar huiskamer de krant lezen bij het felle licht van een lantaarnpaal. Model Spaarne, zoals het HIOR voorschrijft. HIOR? Handboek Inrichting Openbare Ruimte en volgens de krant ‘leidinggevend'(?) bij de keuze van het type verlichting.

De arme mensen aan de Houtmarkt krijgen er naar verluidt migraine van. Dan zijn wij er hier in de straat nog genadig vanaf gekomen. Ik moest denken aan die schuchtere brief waarin de revolutionaire verandering naar LED werd aangekondigd (zie Haarlem naar led).

Wel heb ik moeite met een ander (ver)schijnsel. Autokoplampen. Niet alle – van die gelige heb ik geen last, maar klopt het dat er steeds meer van die akelige witte zijn? Helwitte? Ook in woonwijken? Die ontworpen lijken om tegenliggers te verblinden en handelingsonbekwaam in de berm of bewusteloos op een motorkap te doen belanden? Aanvankelijk zocht ik het bij mezelf (algemene aftakeling gepaard met optische oversensitiviteit), maar nu ik het google vind ik licht-technisch onderlegde lotgenoten, die klagen over xenon & led.

.

licht

De Randweg vanaf het fietspad langs de Delft

.

En natuurlijk, soms wil je juist meer licht. Fietsend langs de Delft stuitte ik vanavond op een versperring van neergekwakte en lukraak geparkeerde fietsen. Zo’n vijftien jongens stonden en draafden op het fietspad, er werd gejouwd en aan andermans kleding gesjord. Tijd voor een volwassene met een sonore stem en natuurlijke autoriteit om de meute tot kalmte te manen en de heethoofden kordaat van elkaar te scheiden. Ik kwam als geroepen. Alleen, het was pikkedonker en ik kon geen gezichten, laat staan gezichtsuitdrukkingen onderscheiden. Het was me te link. En dus wurmde ik me tussen de fietsen en de ruzieschoppers door. “Het loopt helemaal uit de hand, meneer,” zei een jongen. Ik keek het schimmenspel nog even aan, van veilige afstand, maar van een directe escalatie leek geen sprake. Dus reed ik verder. Want in het donker ben ik geen held.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *