Ga naar de inhoud

Gouden keitjes

De Haarlemse gemeenteambtenaar blijft voor mij een mythische figuur. Gevreesd om zijn bureaucratische macht, veelvuldig bekritiseerd en tevens raadselachtig in zijn onzichtbare bezigheden. Zowel zondebok als onmisbare schakel in talloze, veelal ondoorgrondelijke processen.

Op de voorpagina van het HD staat vandaag dat het plaatsen van laadpalen stokt door een tekort aan ambtenaren. Veel aanvragen en nog meer bezwaarschriften. Het valt niet bij te stempelen…

En als ze hun zaakjes wel op orde hebben bij de gemeente gaat het fout in de uitvoering. Bewoners van het Floraplein kregen de garantie dat hun ‘historische keitjes’ na werkzaamheden terug zouden worden geplaatst door Heijmans. De inspraakprocedure verdiende de schoonheidsprijs (deze uitdrukking wordt hier bij wijze van uitzondering positief gebruikt). Echter, toen er daadwerkelijk geplaveid werd, bleken er behalve de vertrouwde blauwige keitjes ook nieuwbakken rode stenen te worden gebruikt. Boze lokale tongen beweren nu dat er oude zijn verdonkeremaand. Ze zijn ‘goud waard’. Het gaat om een oppervlak van  950 m². Slordige RaDa-som: per m² is dat 5 x 16 = pakweg 80 stenen. Dat maal 950= iets in de buurt van 76.000 stenen (ik vertrouw erop dat Henk Sloos binnenkort met de juiste cijfers komt). Als je die met een kruiwagen in je eentje moet verdoezelen ben je wel even bezig. Wethouder Snoek ging donderdag bij de gemeenteraad door ongeplaveid stof.

Een lelijke deuk in het vertrouwen in de overheid. En dat terwijl er veel grotere projecten op stapel staan, zoals de woningbouw in Haarlem Zuidwest met 2100 woningen. Maar laten we niet negatief eindigen. Er is ook een ambtenaar geweest die de strooiroutes voor fietspaden op de kaart heeft aangegeven. Dat ziet er zo uit.

.

strooiroute

.

En mensen printen dat dan uit en houden die kaart tijdens het fietsen in een halfbevroren hand. Ontroerend, toch? De PDF is na het invallen van de dooi ook te gebruiken als ontstressende kleurplaat voor volwassenen.

P.S. Dat zou de gemeente Velsen ook eens moeten doen. Strooien, bedoel ik. Het gladste punt van Nederland ligt op de kruising Velserenderlaan / Middenduinerweg. De fietser voor mij maakte een afschuwelijke schuiver, een vrouw schuifelde er met fiets aan de hand. Ook ik stapte wijselijk af. Kennelijk waren de verantwoordelijke ambtenaren nog aan het zoeken naar een perkament met de pekelroutes.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

4 reacties op “Gouden keitjes”

 1. Laadpalen? Ik zie ze in mijn stad als paddestoelen opkomen.
  Critici klagen over het onbetaald parkeren aan de laadpaal.
  Zo heeft elke stad haar eigen problemen.

  Het strooien gaat hier goed. Het strooigoed in december gaf nog veel protesten. Maar in het nieuwe jaar hebben wij niets te klagen.

  Vrolijke groet,

 2. Het oude waalformaat is 21 bij 5 centimeter ofwel 95 stenen in een vierkante meter. Tel daarbij op het knip (niet iedere steen wordt maximaal benut) en breukverlies en je komt op 100 stenen per vierkante meter. Nu kun je bij de oude klinker gewoon nog gebruikte waalformaat, paars-genuanceerd, afkomstig uit Leiden kopen, kosten 37 Euro per vierkante meter. Zo is er niet voor meer dan 70 duizend, maar voor slechts 35 duizend (950*37) Euro achterover gedrukt.

  Dat laatste moet je echter wel met de nodige reserves concluderen. Toen ik lid was van de wijkraad Koninginnenbuurt heb ik uit hoofde van die functie overleg gevoerd met de gemeente over de herinrichting van het Floraplein. De aannemer vertelde toen dat de originele bestrating zou worden teruggelegd maar dat er daarbij wel rekening moest worden gehouden met 20% verlies bij het verwijderen en transport.

  Zelden heb ik mensen zo hebberig zien reageren over waar de originele waalstenen moesten worden teruggelegd, voor hun huis, voor hun huis, en zo veel mogelijk voor hun huis. En de parkeermeters moesten uiteraard vooral niet voor hun huis,niet voor hun huis en zo ver mogelijk van hun huis. Tijdens die bijeenkomsten heb ik geleerd dat de werkelijke ‘rupsjes nooit genoeg’ niet ten burele van de PvdA huizen maar gehuisvest zijn in de Koninginnenbuurt.

  En als onbezoldigd rekenmeester van het RADA wil ik graag een kanttekening plaatsen bij je eigen berekening. Een steen van 5 bij 16 cm heeft een oppervlak van 0.08 vierkante meter.
  1 / 0.08=125 . in dat geval heb je dus 950*125= 118.750 stenen nodig.

 3. Marius (RaDa-reda)

  @Henk Sloos: leerzaam en leuk!
  Alleen die rekenmethode van je (eerst de oppervlakte van één steen) vind ik wel erg Texas Instruments-achtig. Mijn 5 steentjes in de lengte en 16 in de breedte is eenvoudiger te visualiseren dan jouw 0,08 vierkante meter.

 4. En ik maar denken dat 5 bij 16 de afmeting van de klinker in centimeters is. Geen wonder dat cijferen in het onderwijs heeft plaats gemaakt voor begrijpend lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *