Ga naar de inhoud

Ecologisch Toch

Europa is een extinction coldspot: weinig uitsterven, weinig biodiversiteit, weinig unieke soorten. […] 95% van het uitsterven gebeurt in de tropen.

Dit komt uit de NRC-wetenschapsbijlage van vorige week. Aan het woord is conservatiebioloog Stuart Pimm, die natuurbehoud in cijfers en formules vangt en drie wetten poneert: groot is beter dan klein (qua oppervlak natuurgebied); verbonden is beter dan verdeeld; natuurlijk is beter dan beheerd.

Ik haalde Pimm uit de krantenbak omdat het HD vandaag de hele eerste regiopagina wijdt aan de nieuw opgerichte adviesgroep ‘Ecologisch Toch’, die pleit voor de herintroductie van een in Haarlem uitgestorven soort, de stadsecolooog (Dik Vonk was de laatste). Roland Brakel, Frank Zoontjes en Peter Bulsing proberen de gemeenteraad (bekend om zijn ongekende biodiversiteit en een aantal unieke soorten) mee te krijgen. Alle gepolste raadsleden staan er in beginsel positief tegenover, mits/tenzij/met dien verstande… Alleen de VVD-woordvoerder gooit roet/grafiet in het eten. ‘Geen stadsecoloog waar kosten aan zijn verbonden,’ laat schaduwraadslid Eloy Aerssens kortaf weten. Schaduwraadslid? In welke politieke niche leven die? Anne Sterenburg big game hunting in Zimbabwe, Jeroen Boer in de file bij het Rottepolderplein en Joris Blokpoel heeft alleen creditcards en geen milieu in zijn portefeuille. ‘Kan die lichtschuwe Eloy anders niet even uit de schaduw…?’

.

vogel in stad

.Nederige vogel op een paal in de stad

Stuart Pimm citeert trouwens nog een andere wet: Aldo Leopolds First Law of Intelligent Tinkering, die inhoudt dat je als knutselaar nooit iets weg moet gooien, zelfs (of juist!) als je niet weet wat het is. Op natuurgebied betekent dit dat je alles wat kronkelt, krioelt, glibbert, glijdt, fladdert en flubbert moet beschermen. Dus ook de nederige waterkoet in de stadsvijver (hoewel, nederige?)

En zo zijn we terug bij ‘Ecologisch Toch’ (vreemde naam, het zal waratje toch geen woordspeling zijn, iets met ‘logisch’?). Ze willen meer deskundigheid in het groenbeheer, zoals bij het maaien. Dat kan anders. Nou ja, dan heb je het RaDa al aan je zijde natuurlijk (zie Grondoorlog en Langs de Delft en Man met Zeis gevraagd en Nijvere Maaimachine).

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

1 reactie op “Ecologisch Toch”

  1. LOL
    “de gemeenteraad (bekend om zijn ongekende biodiversiteit en een aantal unieke soorten)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *