Ga naar de inhoud

Calimero’s

De Parijse gele hesjes hadden spandoeken achtergelaten voor ons zondagse flaneurs: Néolibéralisme = ca$$eurs de notre démocratie / Résistance Gilets Jaunes contre l’oligarchie.

Tijdens een busrit door de stad zagen we tientallen verbrijzelde ruiten en geblindeerde ramen, vooral bij de gehate bankgebouwen. Het woord jacqueries dook onuitgenodigd op uit mijn geheugen, de boerenopstanden met rieken en dorsvlegels van arme boeren.

.

gelehesjes

.

We waren enkele dagen in Frankrijk. Op de dag van de Parijse rellen wandelden wij vredig door de tuinen van Versailles, waar de Bourbons zich evenmin hadden bekreund om het gepeupel. Het was een prachtige lentedag en duizenden bezoekers vergaapten zich aan de onlangs opnieuw vergulde kikkers en nimfen bij de fonteinen en andere monarchistische blingbling (later meer?).

Gisteravond – moe en voldaan – zeeg ik thuis neer bij de TV; net op tijd voor een andere botsing tussen grootkapitaal en kleine luiden. Een schrijnende documentaire van Esther Janmaat en Olaf Schuur, ‘Klem aan de Kade’ toont het verzet van een groepje woonbootbewoners uit Ouder-Amstel die hun ligvergunning dreigen te verliezen. Die boten lagen er al decennia en de bewoners droegen jaarlijks braaf hun gemeentelijke belasting af, toen een projectontwikkelaar zijn begerig oog op het gebied langs de Ringweg liet vallen. Waar gebouwd mag worden, wordt vast gebouwd. Afrasteringen laten er geen misverstand over bestaan van wie het gebied is/wordt. Hint voor wie het niet begrijpt: de afwatering uit de dakgoot van een van de nieuwe gebouwen klatert rechtstreeks op het dek van een van de boten. Het is Ionesco aan de Amstel. En hartverscheurend tegelijk – je moet van beton zijn om niet met die mensen mee te leven. Gaat dat zien! Gaat dat zien!

Voor absurdisten en Calimero-liefhebbers hier in de regio stond er vanochtend een berichtje in het HD over Henk Loerakker uit Cruquius (gemeente Haarlemmermeer), naast wiens woning nieuwbouw wordt gepleegd. Niet 10 à 12 meter hoog, zoals aanvankelijk vermeld in de bouwplannen, maar 1.40 meter hoger. De reden? De grond wordt ‘geëgaliseerd’ voor de waterhuishouding. Of Loerakker straks zijn voordeur nog uit kan staat niet vermeld.

.

gelehesjes2

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen..

2 reacties op “Calimero’s”

  1. Uit jouw verhaal Marius, maak ik op dat het daar in Parijs toch wat pittiger eraan toegaat, dan de reguliere nieuwsberichten hier laten weten. Als je hier de journaals volgt krijg je de indruk dat het wel een beetje over is, met de gele hesjes. Meerderheid van de Fransen zou er niet meer achter staan, enzovoorts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *