Ga naar de inhoud

Ontzield

Steeds meer sporen van mijn opvoeding worden grondig gewist. Het Triniteitslyceum in Haarlem en de Titus Brandsmaschool in Santpoort zijn al jaren niet meer. Ook op religieus vlak gaat het hard: in een adviesrapport aan het Bisdom Haarlem wordt aanbevolen drie van de vijf zieltogende R.K. parochiekerken benoorden het station op te doeken.

De twee blijvers zijn de Adelbertuskerk (Rijksstraatweg) en de Engelmunduskerk (Driehuis). Geschrapt zouden worden de erediensten in de Pieter Kerk (IJmuiden), maar ook – dit is even schrikken – de Mariakerk (Rijksstraatweg) en de Naaldkerk (Santpoort-Noord). Vooropgesteld: mijn ontkerstende zelf heeft geen enkel recht van protesteren; het was een ander verhaal geweest als ik daar nog steeds mijn eigen knielkussentje had.

Niettemin… Mijn jeugd was niet zo héél rijk en héél Rooms, maar wat ik na het doopsel aan sacramenten heb ontvangen voltrok zich op die twee plekken: Eerste Heilige Communie in de Mariakerk, die toen nog Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten heette; het Vormsel in Santpoort en de gevreesde biecht in beide. Gevreesd omdat de aanvoer van vermeldenswaardige en originele zonden niet meeviel voor zo’n onschuldig broekemannetje als ik. In de Oefening van Berouw (Barmhartige God, ik heb spijt over mijn zonden, omdat ik uw straffen heb verdiend, etc.) was ik wel weer goed, al zeg ik het zelf.

Naar de Zeven Smarten liep ik in de barre winter van ’63 samen met mijn moeder om de Nachtmis bij te wonen. De combinatie van bittere kou en blijde opwinding ben ik nooit vergeten.

Vreemd idee: als ik nou gisteren het regiokatern van het HD voor gezien had gehouden op pag. 8 en niet had doorgebladerd naar pag. 9, zou er voor mij niets veranderd zijn. Dan had ik over dat adviesrapport niets gelezen en had ik het torenspitsje van de Naaldkerk komende week met dezelfde vage reli-sentimentaliteit bekeken als altijd. Dus zonder de ietwat wrange bijsmaak die omgekatte kerken me altijd geven. En dat had nog jaren kunnen duren.

P.S. ooit spaarde het RaDa Amsterdammertjes in den vreemde; ik dacht dat de collectie wel zo’n beetje compleet was, maar gisteren aan de Rijksstraatweg, bij Timmy’s Gelukswinkel, zag ik er zes bij elkaar.  Dit gaat niet meer over verdwaalde solitaire exemplaren. Het is alsof de annexatie nu pas goed ik begonnen en een stuk van Haerlems Bodem is afgezet. Weest waeksaem!!

.

amsterdammertjes

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

9 reacties op “Ontzield”

 1. De combinatie van bittere kou en blijde verwachting als je naar de nachtmis ging herken ik, evenals het rugrillingenverwekkend lekker knerpen van de sneeuw onder mijn (spek)zolen. Mijn kerstnachtwandeling ging naar de al lang verdwenen Petrus en Pauluskerk aan de Muiderslotweg, waar ik als koorknaap en misdienaar actief was.

 2. Mea culpa/voor de goede orde: Het zintuigstrelende knerpen van de sneeuw is een insluiper uit eigen koker. De formulering in mijn voorgaande bijdrage is wat gebrekkig, maar we zitten hier niet op Snapchat.

 3. Wat een vreemde naam: Naaldkerk. Wij noemden dat de heksenmuts. Ik zat pas nog te denken aan de tijd dat de kerk, tijdens de hoogmis met drie heren, afgeladen vol zat met (goed)gelovigen. En dan had je op zondag nog eens drie missen. En dat niet alleen in onze paterskerkerk, maar ook nog in minstens zes kerken in de buurt. En dan ‘s-middags naar het (soms plechtig) lof. En nu nog maar een schamele tienduizend gelovigen in Haarlem e.o.

 4. nicole schouten

  Hallo Marius, dit maal raak je bij mij een gevoelige snaar. Ik voel nog steeds schuld als ik die berichten lees over het verdwijnen van kerken, maar ik weet van mezelf dat het meer nostalgie is dan geloof. Zal er niet een keer weer behoefte zijn aan kerken? ik heb het altijd een gemis gevonden dat kerken die niet meer worden gebruikt aan de moslimgemeenschap zijn gegeven. Dat lijkt me echt niet “vloeken in de kerk”: islam en christendom komen uit dezelfde stam en hebben heel veel gemeenschappelijk. En het zou de relatie veel goed gedaan hebben denk ik. Misschien was er dan wel minder moslimterrorisme geweest. Overigens hoop ik ooit nog eens in zo’n kerk te gaan wonen: een zee van ruimte en een originele ruimte!

 5. Bedoelde waarschijnlijk: altijd een gemis gevonden dat kerken die niet meer worden gebruikt NIET aan de moslimgemeenschap zijn gegeven??

 6. “Ja, ennuh…. ik heb mijn broertje gepest, ennuh… mijn moeder niet geholpen met de afwas. Ik had een 4 voor dictee… ik heb niet opgelet. En papieren pijltjes naar binnen geschoten door het raam van de buurvrouw… Dattuh, ja dat is het wel”. Gemompel achter het traliehekje. Toch stond op zoiets al gauw een halve rozenkrans. Ach, het Roomsche verleden. Ik mis het wel eens.
  Annakerk in Amstelveen was dit dus. Nu een Grand Café in gevestigd, wat ik tranen trekkend vind. Maar die scheuren in de muren, de verzakkingen. Duurt niet lang meer. Komt een verbrede snelweg langs naar Schiphol. Afgelopen.

 7. Wat je P.S. betreft, HaarlEm is natuurlijk allang een buitenwijk van Amsterdam, net zoals Harlem dat is van Nieuw Amsterdam

 8. De Naaldkerk is wel een mooi stukje architectuur met die parabolische poort, mooi metselwerk en groene spits. Wordt volgens mij nog wel regelmatig gebruikt voor uitvaarten, maar daar zal de RK kerk niet veel beter van worden. De laatste pastor hier was Fons Captijn , die geloofde in reïncarnatie en zegende jaarlijks voor de kerk auto’s voordat zij Europa introkken voor het vakantieseizoen. Geen wonder dat hij niet geliefd was bij het bisdom. Dat moet immers niets hebben van dit soort frivoliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *