Ga naar de inhoud

Haarlems Literatuur Festival

Voor een onpartijdig verslag van het Haarlems Literatuur Festival moeten jullie niet bij mij zijn. De huisdichteres was een van de deelnemers in de kleine zaal van de Philharmonie en zoals bekend staat zij garant voor een glansrijk optreden. Zo ook gisteren, waarbij bovendien aan de reacties te merken was dat er nogal wat liefhebbers van haar werk in de zaal zaten.

Ergens in mijn hoofd zat nog een valse link naar wijlen het Haarlems Boekengala van 2012, dat ergens een stille dood gestorven moet zijn toen iedere Mug met drie goedlopende zinnen in zijn oeuvre aan bod was geweest. Op zich jammer, want de eerst keer was de animo ongekend groot (ik bedoel maar, ik waag mij niet ieder jaar op de dansvloer).

Het Derde Literatuur Festival bood gisteravond een gevarieerd programma, zonder zwakke plekken. Van podiumvrees en plankenkoorts viel bij niemand iets te bespeuren en presentator Bart Gielen vond het juiste midden tussen popie joligheid en serieuze interesse; de muzikale intermezzi van Dafne Holtland (zij van Zazi) vielen algemeen in de smaak. Iemand als Frank Westerman zou uit de losse pols een avondvullend optreden kunnen verzorgen – de hem bemeten 12 minuten (over de Flores-mens) voelden meer als een appetiser.

Dat gold in nog sterkere mate voor Jan Brokken, voor wie zowel de interviewbank als de 12 minuten te krap voelden. Het zwaartepunt lag op De rechtvaardigen, het verhaal van de Nederlandse consul in Litouwen die in de Tweede Wereldoorlog een ingenieuze vluchtroute naar Curaçao construeerde waaraan duizenden gevluchte Poolse joden hun leven dankten. Het werd erg, erg stil in de zaal toen doordrong dat deze Jan Zwartendijk in 1976 was gestorven zonder van officiële zijde ooit enige erkenning te krijgen.

Ook naar Hanna Bervoets had ik nog aanzienlijk langer willen luisteren dan het interview-format nu toestond. Met daarna een gulle voordracht als toegift! Nou ja, wat doe je als je achteraf nog steeds geïntrigeerd bent door een schrijver? Dan vervoeg je je bij het boekenstalletje. Dus wie weet was het wel een duivelse list van de meewerkende Haarlemse boekhandelaren. Hoe dan ook, ik kom volgend jaar terug bij editie vier.

.

literatuurfestival

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

1 reactie op “Haarlems Literatuur Festival”

  1. Wat fijn dat het zo’n succes was! Jammer voor mij was ik niet in de buurt..????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *