Ga naar de inhoud

Onderwijsstaking

ARIE, HAAL ONS UIT DE PENARIE! is mij bijgebleven van de spandoeken, en op ‘minister Slob’ is het ook lekker rijmen. Jullie snappen, ik was vandaag op het Malieveld, met nog zo’n 40.000 stakende onderwijzenden en onderwezenen.

Aan manifestaties en demonstraties heb ik doorgaans een broertje dood, maar ja… Het onderwijs zit al zo lang in het slop (Slob!) dat ik mij zelfs als bijna-gepensioneerde moreel verplicht voelde mij bij mijn zwaarbeproefde collega’s te voegen en de trein naar Den Haag te nemen.

.

nietindemodder

. 

Mensen die (niet) met hun poten in de modder staan.

Ik moet zeggen, het viel me alleszins mee. Een geweldig schoolorkest uit Sneek bracht de stemming er in en daarna nam Dolf Jansen het over als ceremoniemeester. Hij had zijn lelijkste colbertje aangetrokken en woei een paar keer bijkans van het podium. Een manco van het programma was wel dat iedereen tegen zo’n beetje alles protesteerde (van primair tot tertiair onderwijs, met nog een paar duizend tegen het leenstelsel agerende studenten bovendien), zodat alles kort en hevig moest. Een echt begenadigd spreker heb ik niet gehoord – iemand die vergezichten schetst en de menigte bespeelt zonder te vervallen in makkelijke retoriek.

.

rijkslim

.

Veel schik had ik een clubje doorgewinterde actievoerders naast mij van de LSVb (Landelijke Studentenvakbond). Ze waren toegerust met vaandels en sommigen zochten een ‘sugardaddy’ (een moderne suikeroom) in verband met hun studieschulden. Toen Dolf Jansen dreigde te vervallen in egotripperij en zich een aantal flauwiteiten permitteerde, overstemden ze hem prompt met een fel spreekkoor – het is wel menens met die actie, tenslotte.

Het is al dertig jaar menens. Gisteravond vond ik in een knipselmap een driest artikel uit Trouw, waarin ik van leer trok tegen een voorstel van de vakbonden om vanwege het lerarentekort meer onbevoegden te laten lesgeven. Uit april 1999! Twintig jaar geleden. Vervang Adelmund en Hermans door andere namen en het kan zo herplaatst worden.

.

hybridedocent

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *