Ga naar de inhoud

Umbeek

Het afgelopen weekend waren wij in België, in de omgeving van Grimbergen. De huisdichteres luisterde er een huwelijksceremonie op vanaf de kansel van de abdij.

.

grimbergen2

.

Na afloop was er een receptie, met artisanaal bier – zij het geen gerstenat uit de vaten van de lokale paters Norbertijnen, maar Harlekijn uit Oostende. De volgende middag was er nog een zeer feestelijk feest in Umbeek en tussen de bedrijven door verkenden we de streek. Er waren kasteeltjes en kapelletjes, er waren beekjes en vijvers en fijne bossen en parken; wel was de druk op het landschap steeds voelbaar, zo dicht bij Brussel (het Atomium manifesteerde zich aan de horizon).

En Belgische lelijkheid doet het ook altijd goed bij Hollanders.

,

umbeek3

,

Het duurde even eer ik in de smiezen had dat dit skelet een brug was. En wat voor een…

.

humbeekbrug

.

Eenmaal aan de oever werd mijn atechnisch oog eerst nog afgeleid door de troosteloze leegte/lengte van het Zeekanaal Brussel-Schelde.

.

humbeek

Pas daarna drong tot mij door dat er iets ontbrak aan de brug. Iets groots. Iets waar auto’s overheen konden rijden. En dat er wellicht een reden was dat de bus een lus maakte. En ginds een veer voer.

.

umbeekbrug

.

Ah… Google zij geprezen! We bevonden ons op de plek waar in januari een daverend ongeluk gebeurde als gevolg van een defect aan het camera-detectiesysteem. Een eerste schip was al zonder averij gepasseerd toen een tweede vol werd getroffen door het brugdek van 1200 ton. Een seinhuisje werd vermorzeld en de brug was ontzet. Wie er het fijne van wil weten kan hier terecht, met foto’s van de ravage.

Belgisch mooi en Belgisch lelijk blijven opduiken op onverwachte plekken. Zelfs in de trein naar huis.

.

mortsel2

.

Mechelen-Nekkerspoel, allee, maar dan: Mortsel-Oude-God! Mortsel-Oude-God!!!


.

5 reacties op “Umbeek”

 1. Leuk zo’n inkijkje in het dagelijks leven. Mijn favoriete treinstation is “luchtbal” vlak bij Antwerpen. Overigens licht onthullend dat naast de economische elite nu ook de culturele elite 1e klas reist.

 2. Zo´n 30 jaar geleden was ik een fan van de rubriek Grands travaux inutiles (Grote nutteloze werken) op RTBF/TV5. Elke week stond een ongebruikt of onafgemaakt overheidsproject in La Belgique centraal. Viaducten zonder toegangswegen, om maar wat te noemen. Toen ik je stukje aanklikte en de foto´s zag, dacht ik ´Hoera, weer een nieuwe en het houdt maar niet op!¨ Niet dus, maar het verleidde me wel tot wat zoeken via Google. Informatief is het artikel Grote nutteloze werken op Wikipedia. Daarin wordt ook over de (Belgische) grens gekeken. Interessant is dat een (vrijwel) nutteloos megaproject zich bij ons in de buurt bevindt, t.w. Het Noordhollands kanaal. Zouden we in Haarlem ook GNW´s hebben?

 3. @Harrie: de stelling dat het Noordhollands kanaal een nutteloos megaproject is, is naar mijn idee een onjuiste voorstelling van zaken.
  Het kanaal heeft namelijk 40 jaar redelijk gefunctioneerd. In de beste jaren voeren er duizenden schepen per jaar door het kanaal.
  De scheepsmaat voor zeeschepen ontwikkelde zich echter dusdanig snel (de industriële revolutie was in volle gang), dat het kanaal na die 40 jaar te smal en te ondiep was voor het gemiddelde zeeschip.
  Heden-ten-dage is het een genoeglijk doorsteekje voor de pleziervaart naar de Wadden, als het op zee of op het IJsselmeer te wild is. En af en toe komt er ook nog wel een niet te groot binnenvaartschip doorheen. Nog steeds niet helemaal nutteloos, dus.

  Wat ook nog zou kunnen: je bent in de war met het Goudriaankanaal dat van Amsterdam naar Marken zou worden aangelegd om Pampus te vermijden.

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Hendrik: Wij vroegen ons onderweg toevallig af of de ballen aan de elektriciteitsmasten de ‘luchtballen’ in kwestie waren.
  @Harrie: Dat Grands Travaux klinkt inderdaad als een programma waarvan een 5-seizoenen-dvd-box zou moeten bestaan!

 5. @Marius, uit de Wikipedia: “Geschiedenis; De kastelein van de herberg aan de brug van de toenmalige Ekersesteenweg over de Vosseschijn hernoemde, naar aanleiding van een daar gelande luchtballon, vooral in die tijd een spectaculaire gebeurtenis, zijn zaak tot De Luchtbal. De aan de brug over de Vosseschijn op de Ekersesteenweg gelegen halte van de buurttram tussen Antwerpen en Ekeren werd later, naar dit etablissement, eveneens Luchtbal genoemd evenals de omgeving van deze halte. ”
  Veel poëtischer gaat het niet worden, groet Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *