Ga naar de inhoud

De weg kwijt

Het Haarlems Dagblad heeft bovenaan pagina twee van de stadsbijlage meestal vier beknopte berichtjes met overzienbaar leed: struikelingen en glijpartijen, schrammen en builen: bakfiets uit de bocht, paard gered uit sloot, inbreker klem in klapraam.

Vervelend voor de betrokkenen, maar voor buitenstaanders heeft het iets geruststellends. Gediplomeerde EHBO’ers snellen toe, ontsmetten en lappen op; brandweerlieden blussen; agenten sussen of vatten in de kraag. Waarna het leven zijn gewone loop herneemt. Alleen woensdag stond er een berichtje waar ik vandaag steeds aan terugdenk.

Vermiste fietser gevonden: Aerdenhouter Peter Medemblik (76), die sinds maandagmiddag werd vermist, is gistermiddag in goede gezondheid aangetroffen in Voorschoten. De 76-jarige man die dementerend is, was op zijn fiets vertrokken naar de Waterleidingduinen. De politie sloeg gisteren groot alarm, omdat de inwoner van Aerdenhout medicatie nodig heeft. (zie ook hier)

Gelukkig, een goede afloop! Er zijn twee redenen dat het berichtje me zo bezighoudt. Om te beginnen ken ik Peter uit mijn hardlooptijd, lang, lang geleden. We vochten destijds enkele verbeten duels uit op de tien Engelse mijl. De afgelopen jaren heb ik ‘m niet meer ontmoet. Maar goh… Uit het bericht maak ik op dat hij de nacht zonder gezelschap heeft doorgebracht. Rusteloos en radeloos, mag je veronderstellen.

Dat mijn vader dement was, helpt ook niet om het voorval uit mijn hoofd te zetten. Het is niet zo dat ik in paniek raak elke keer dat ik de afstandsbediening kwijt ben of de havermout vergeet bij de Deka. Maar anderzijds, Peter en ik schelen zo’n tien jaar; het schrikbeeld van geestelijke aftakeling wordt af en toe opgeroepen en het zou raar zijn als ik me niet soms afvroeg hoeveel heldere jaren mij nog gegeven zijn.

.

vaag

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

4 reacties op “De weg kwijt”

  1. De beste remedie tegen mentale aftakeling is een scherp geformuleerde dagelijkse column.

  2. @En als de lezers me dan ook nog een beetje scherp houden… Dank, ik ga rustig slapen.

  3. Je opwinden over moeilijke, eigenlijk onoplosbare, ingewikkelde en almaar gecompliceerder wordende vraagstukken, helpt ook. En daar dan weer blogs over schrijven. Kortom, vermijd een gemakkelijk leven.

  4. Inderdaad Henk en Paul, maar ook schaken, bridgen, sudoku´s enz. houden de hersens actief. Ook wandelen en fietsen schijnt de dementie uit te kunnen stellen. Kortom: doe veel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *