Ga naar de inhoud

Petrichor

In Woerden was de straat al voorberegend toen ik vanavond naar het station liep – ‘nat’ zou je ook kunnen zeggen – dus daar ging het exquise genot nog aan me voorbij. Maar gelukkig, de sprinter naar Haarlem had het buienfront kennelijk ingehaald. Hier begon het net te regenen toen ik het Kennemerplein op kwam. “Aaaahhh… aahhh.. dat vind ik nou zo’n verrukkelijke geur!” verzuchtte een meisje tegen haar vriendin.

“Ja, in het Engels is er zelfs een speciaal woord voor!” wilde ik spontaan delen in de neusvreugde. Alleen kon ik me het niet herinneren, off the cuff. Ik bedoelde het woord voor de geur van de eerste regendruppels op een erg droge ondergrond. Iets met ‘cor’. Thuis kwelde ik mijzelf niet langer en bestelde het rechtstreeks via Google: Petrichor , bedacht in 1964. En de BBC geeft hier een wetenschappelijke onderbouwing. Iets met geosmine.

Lieve hemel (ander onderwerp) het is al middernacht, dus het komt er niet van om de 14e verjaardag van het RaDa al te uitbundig te vieren. Tweemaal zeven. Zelf vond ik het (met 2850 stukkies) best vette jaren. Niet vet genoeg voor een Olifant (de concurrentie is aanzienlijk), maar qua Ausdauer en staying power ken ik in ieder geval in Haarlem mijn gelijke niet onder de bloggers. Dat derde lustrum en de 3000 stukjes maak ik ook nog wel vol, als het niet tegenzit. De motivatie is er.

Nou wilde ik ook nog iets schrijven over een hooggemotiveerde zwaan midden in een vijver bij Harmelen, die zichzelf een onderhoudsbeurt gaf. Zo’n beetje als in Pluimstrijkerij, maar dan drijvend. Misschien volgt de complete fotoreportage later nog. Hier in ieder geval één foto – onscherp maar de scherpe zon maakt veel goed.

.

zonnezwaan

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

5 reacties op “Petrichor”

  1. Gefeliciteerd met je 14e verjaardag. Op naar de 21. Ik lees je berichten graag en met veel plezier.

  2. Petrichor is inderdaad een prachtig woord. Het is wat een astronaut zei toen ze vroegen wat hij het meeste miste, aan de Aarde, in het ISS.

    Daarom schreef ik vanuit die gedachte een tekst voor Yoghurt. ‘Petrichor’ is een van de songs op ons binnenkort uitkomende dubbelalbum ‘Kochfest’.

  3. Gefeliciteerd Marius, al vanaf de oprichting geniet ik van je stukjes, ik hoop maar dat je nog lang gemotiveerd blijft. In je derde lustrumjaar gun ik je de Olifant én Rada gebundeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *