Ga naar de inhoud

Geem-murs

Wereldleider worden, zou dat niet iets voor jou zijn? Het is me tot op heden niet gevraagd. Misschien word ik er nog niet rijp voor geacht, gezien de leeftijd van de gegadigden voor het Amerikaanse presidentschap in 2020: Trump (72), Bernie Sanders (77), Joe Biden (76) en Elizabeth Warren (69).

De USA als de belangrijkste gerontocratie ter wereld (make America grey again!), ik blijf het een vreemd idee vinden. Want er valt veel goeds over zestig-plussers te zeggen en je kunt ze met wat oefening en geduld nog allerlei kunstjes leren, maar bepaalde boten hebben ze onherroepelijk gemist. Neem mij nou.

Ik weet helemaal niets van Geem-mun. En dat terwijl ik dagelijks omringd ben door Geem-murs. Twee jaar geleden constateerde ik dat er uit onverwachte hoeken van de klas een verheugd gegnuif klonk als ik het woord ‘fortnight’ gebruikte (gangbaar Engels voor ‘twee weken’). Meesttijds lodderige types veerden op uit hun halfslaap, hun anders doffe ogen vonkten. Fortnite!

Gisteren wijdde NRC een pagina aan Geem-mun. Niet in het kader van de geestelijke gezondheidszorg en verslavingsproblematiek, maar op de cultuurpagina. Over de moordende concurrentie tussen Fortnite en Apex Legends. Over de battle royale-modus, waarin je met honderd man (ook volwassenen) tegen elkaar vecht. Marktleider Fortnite verandert de spelomgeving elke twee maanden; een meteoor slaat in, vulkanen verwoesten het landschap zonder aanzien van goed of kwaad, enz. To keep the gamers happy. Er gaan miljarden om in de industrie en 250 miljoen mensen spelen Fortnite. De recente deal met The Avengers lijkt een commerciële meesterzet, al moeten jullie me niet vragen waarom.

Nu gniffel ik er om (die gekke, onbegrijpelijke jonge mensen toch), maar als bejaarde wereldleider zou het me allerminst lekker zitten. Ik met mijn hand in de buurt van de rode atoomknop en miljoenen landgenoten die in het holst van de nacht in hun eigen arena een verbeten strijd voeren tegen een vijand die ik niet ken. En de CIA doet niks.

.

rollator

.

In het Nelson Mandelapark (Haarlem-Noord, achter de Paul Krugerkade) een parkbankje met een uitsparing voor de rollator. Kruikje genever erbij of een glaasje boerenjongens? Nee, dat mag dan weer niet…

.

alcoholverbod

,

.Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

1 reactie op “Geem-murs”

  1. Nu meen ik dat een tijdje geleden, er ook een artikel heeft gestaan in NRC over geemende bejaarden. Dus ik betwijfel of die Fortnite hordes uitsluitend uit pubers bestaan. Een tachtig-plusser die op Fortnite giga scores haalt onder pseudoniem, ik noem maar wat, Reddevil of Killer233. Zou best eens kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *