Ga naar de inhoud

Vermeien

Leve de infrastructuur en het OV! Gisteren spoorde ik gladjes van Haarlem naar Den Haag HS, nam aansluitend tram 12 en hoorde een fijn concert. Alles reed en gleed alsof ze de rails ‘s ochtends met Brasso hadden gepoetst en dik in verse vaseline hadden gezet. Terug ook.

Zuur intermezzo: dit wordt een jubel- en geen mokstukje, weest gerust, montere en goedgeluimde lezers, maarruh… Dat mooie concert was in Theater De Regentes. Let op, Haarlemse politieke partijen die voor de Egelantier niets beters wisten te bedenken dan een hotel (who needs tourists?), de Regentes was van 1920 tot 1995 een zwembad. Na de sluiting kreeg het art deco-gebouw, dankzij de inzet van vele tientallen vrijwilligers en gulle steun van de gemeente een culturele bestemming.

Zoet vervolg: vandaag namen de huisdichteres en ik de trein naar CS, liepen naar busstation IJzijde, om na Lutjebroek een ander stukje Noord-Holland te verkennen. Het werd Ilpendam; 20 minuten met bus 305 en je bent in een andere wereld. Geen alcoholische uitspattingen en kermisvertier ditmaal, uitsluitend welkome agrarische clichés en oer-Hollandse sjablonen.

Sappige weilanden met koeien en zogende kalveren, schapen met lammetjes; sloten met broedende zwanen, eenden met pulletjes, woest paaiende karpers. Langs de sloten en vaarten dotters, gele lis, fluitekruid en knotwilgen. Niets wat ze in de zestiende eeuw niet ook al konden zien. De mensen die destijds van Ilpendam naar Monnickendam wandelden vermeiden*** zich waarschijnlijk met dezelfde dingen als wij vanmiddag.

Bij dit doel moest ik nog even aan Ajax – Tottenham denken

Wat wandelaars in de zestiende eeuw dan weer niet hadden was de luxe van een snelbus, die met grote regelmaat van Edam/Monnickendam naar Amsterdam rijdt. En daar bij IJzijde gaan we eens vaker staan, om op goed geluk een bus te kiezen.

*** Etymologische voetnoot : En toen ik net besloot dat archaïsche woord ‘vermeien’ niet te vermijden (mijn oude leraar Latijn was er dol op), vroeg ik me ineens af of het iets met ‘mei’ te maken had. Hetgeen zo bleek te zijn

P.S. De katten waren opmerkelijk actief vanmiddag (foto misschien even vergroten om de prooi te zien)

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Vermeien”

 1. “Namen wij de trein naar CS”?
  Uit “IJ-zijde” leid ik af dat het hier gaat om Amsterdam CS, maar is in dat geval “CS” tegenwoordig voldoende, ofzo?
  Je bent een Haarlemmer, Marius. Geen inwoner van dat poppendorp dat zich een metropool waant.

 2. PieterJan Mellegers

  Hallo Marius, wederom een mooi stuk! Die tip voor Noord-Hollandse buslijnen ga ik zeker opvolgen. Ik sta namelijk ook vaak aan de IJ-zijde, maar dan om de boot te nemen. Ik moet die horizon nog eens verleggen.
  Ik kan het overigens niet laten om je te wijzen op het verschil tussen ‘zogen’ en ‘zuigen’: de moeder zoogt, het kind/kalf zuigt. Ook een mooi woord is natuurlijk ‘gespeend’, maar daarover een andere keer.
  Groeten van PieterJan
  PS bah wat klink ik pedant, maar goed dat ik geen leraar meer ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *