Ga naar de inhoud

Buitenbiebjes

Ik had Liefde in tijden van cholera al in mijn begerige handen, in de veronderstelling dat de opbergkrat met boeken in de Jan Steenstraat een armoedige variant was op de buitenbiebjes die je steeds vaker ziet.

De voordeur zwaaide open en een vrouw helderde het misverstand op: nee, die Marquez wilde ze niet kwijt, ze waren aan het verhuizen. Even goede vrienden, sterkte met het sjouwen en uitpakken!

Het is niet zo dat ik al die kastjes planmatig afstruin, maar een paar honderd meter verderop, aan de Schotersingel, was er nog een, een echte en daar vond ik Over alles een kloeke bloemlezing (420 pagina’s) uit het werk van veelschrijver Nico Scheepmaker, gekozen door Tim Krabbé.

.

4

.

Gedichten, Hoppers, Trijfels, VN, Bzzlletin, Avenue, Parool en Het Jonge Vadersboek, enz. Scheepmaker schreef veel, veel, veel. En goed, goed, goed. Zouden er destijds volwassen Nederlanders zijn geweest die niks van hem hadden gelezen? Hij bestreek een breed interessegebied, inclusief sport, politiek, mensenrechten, taal en kunst. Weinig waar hij zijn neus voor ophaalde. Goh, maar 60 jaar geworden (1930-1990). Ik kan me niet herinneren dat ik speciaal verzot op hem was, maar nu, al diplezend, vind ik hem meer dan voortreffelijk gezelschap. Nieuwgierig, nuchter en hardwerkend.

Of je wilt of niet, op den duur moeten we er allemaal aan geloven, hoe pijnlijk het soms ook kan zijn. Ik moet met vakantie. Een maand lang zal ik tientallen, leuke, interessante onderwerpen voor Trijfels aan me voorbij zien trekken, en ik zal me voelen als de man die op de bushalte de bus zonder stoppen aan zich voorbij ziet rijden.

Ik weet niet of boekhandels de boekhuisjes als een vervelende vorm van concurrentie beschouwen, maar van mij mogen ze zich snel vermenigvuldigen.

.

biebje

.Dit exemplaar stond ergens in Haarlem-Noord.

Paars P.S. Met de abonnees ben ik er nog niet uit; wordt vervolgd

3 reacties op “Buitenbiebjes”

  1. In onze VvE hebben we al een paar jaar zo´n uitleen/weggeefbibliotheek, het loopt als een trein.

  2. Als ik all enige literaire achtergrond heb dan heb ik dat te danken aan de trijfels van Nico Scheepmaker. Thuis hadden we geen Volkskrant of NRC maar wel een gedeeld abonnement op het Leids Dagblad. Ik hoop dat de column daags na de openbaring van het Donner rapport er in staat. Ik citeer uit mijn hoofd: (Telegraaf lezers hadden een sticker met ‘wij blijven achter Prins Bernhard staan”op hun auto geplakt), ” zeepsop werkt het best met een zachte spons. In geen geval scherpe voorwerpen of sterke oplosmiddelen, dat”beschadigd de lak.

    Dit alles nog los van zijn onvermoeibare strijd om Russische dissidenten vrij te krijgen.

  3. @Henk Sloos: Ik zal kijken, wel een ander leuk stuk over deze Prins. En een geweldig ‘onderhoud’ met goedgekeurde Russische schrijvers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *