Psjoen

Op deze ov-stakingsdag ligt het woord iedereen in de mond bestorven – naast ‘indexatie’, ‘levensverwachting’ en ‘dekkingsgraad’ (of de variant ‘dekkingsgraat’), dus het lijkt mij het aangewezen moment om het er eens over te hebben.

De laatste weken heb ik het woord dermate vaak gebezigd dat er voor thuisgebruik een soort gesyncopeerde vorm is ontstaan: psjoen.

Officieel gaat mijn psjoen in als ik 66 jaar en acht maanden ben; in juni 2020 ben ik AOW-gerechtigd. Vorig jaar werd gevierd dat ik veertig jaar lesgaf en onvermijdelijk krijg je dan de vraag ‘hoe lang moet je nog?’ En zo ontdekte ik bij het ABP mijn Psjoen-schuifje. Je kan er vrijblijvend mee spelen en op het scherm verspringen de bijbehorende psjoen-bedragen. Ik heb best wat afgeschoven de afgelopen maanden; niet dat het geschuif onverwachte financiële meevallers opleverde. Het was meer een mentale aanloop. Ben ik eraan toe?

Vorige week bevroor het schuifje op 1 oktober 2019 en na wat gehannes met DigiD en oude Android-software en SMS-codes (de organisatiegraad is laag hier thuis) vroeg ik online mijn pensioenvoorstel aan. Spannend! Pfsjoe!!! De huisdichteres en ik hieven plechtig het glas. Ik verwachtte na wekenlang stroef gemaal van diverse ambtelijke molens een verzegelde envelop op de mat met het ABP-blazoen en een rood strikje, maar vrijwel per kerende mail kreeg ik een PDF-bestand. Voor de bakker!

Psjoen. Zo makkelijk kan het zijn.

.

Oudebaaf

.

Gouwe ouwe (Baaf), vanavond

PS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

4 gedachten over “Psjoen

 • 29/05/2019 om 06:26
  Permalink

  Die psjoenleeftijd is te snel opgeschoven. Maar de BAVO foto maakt veel goed. Mooi hoor, een Saenredam 2019.

 • 29/05/2019 om 20:53
  Permalink

  Psjoen doen. Dito hier. En voor het overige, gewoon doorgaan.

 • 30/05/2019 om 09:42
  Permalink

  Bas, eigen bankje aan de Schotersingel voor ons? Beetje leuteren, potje schaken. Ik ga pijproken. Zoiets? We moeten niet eenzaam worden.

 • 31/05/2019 om 22:34
  Permalink

  Ja. We zetten een bankje neer en schroeven onze namen erop. Zo gaan we de leegte te lijf, Marius!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *