Ga naar de inhoud

Stadspsycholoog gezocht

Je hoort mij niet klagen, hoor. Haarlem kan bogen op een stadsdichter, stadsarcheoloog, stadsbouwmeester, stadsbeiaardier, enz. Maar wat ik me afvraag, wordt het niet eens tijd voor een stadspsycholoog, een speciale functionaris die de geestelijke toestand van de bewoners peilt en duidt?

Graag zou ik die stadspsycholoog raadplegen over de 22.000 handtekeningen die de Bomenwachters ophaalden voor hun petitie tegen een ‘grondruil’ die het mogelijk maakt dat een parkeerplaats bij restaurant La Place (voorheen Dreefzicht) wordt uitgebreid. Er wordt aan de Haarlemmerhout geknibbeld – het gaat om een oppervlak van 960 m², met daarop onvermijdelijk een aantal monumentale beuken.

Om de zaken in perspectief te plaatsen: de hele Hout beslaat 44 hectare = 440.000 m². Zo bezien heeft wethouder / cijferkanon Merijn Snoek gelijk, die de entree van de Hout wil ‘verfraaien’ en 960 m² (=1/5 voetbalveld) een aanvaardbare prijs vindt. Bovendien zijn nog aanpassingen mogelijk, in goed overleg met verontruste burgers vanzelfsprekend; er komt eerst nog een ‘schouw’ (geen lijkschouw) en pas daarna… Pas daarna komt Groen Links (onze grootste partij) in gewetensnood.

Ter verduidelijking: de RaDa-reda (erkend tegenstander van Propbouw en Groen- en plantsoendiefstal) tekende zelf de petitie ook, na een tweetje van Louise van Zetten (toen het nog een klein petitietje was).

Niettemin verbaas ik mij over de ongekende bijval die de Bomenwachters oogsten. Zeker, de Hout is Heilig, maar dan nog! Waar komt al dat engagement / stadssentiment vandaan? Hebben we een kritieke grens bereikt met de bouwambities? Komt het door de dreiging van de acht ‘ontwikkelzones’ die duizenden huizen moeten opleveren? Zal vanaf nu ieder gemeentelijk voorstel waarin beton of baksteen voorkomt, stuiten op grimmig verzet? Het enige goede hotel is een insectenhotel? Hier geen huurwoning, wij willen stadsbijenhoning?

Een stadspsycholoog is misschien zo’n gekke investering nog niet.

.

rozenklapper

.

Klaprozen aan de achterkant van het station

PS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

1 reactie op “Stadspsycholoog gezocht”

  1. “Het enige goede hotel is een insectenhotel? Hier geen huurwoning, wij willen stadsbijenhoning?”
    Hahahaha! Mooi Marius, dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *