Ga naar de inhoud

De Meester

Pech gehad… of liever, de kleine lettertjes slecht gelezen en de grote eveneens. Eerst had ik de Dag van de Architectuur geantedateerd, zodat ik vorige week voor een gesloten poort stond. Vandaag was ie dan echt, maar voor de rondleiding door de voormalige Middelbare Technische School aan de Verspronckweg had je moeten intekenen. Dat was me ontgaan.

.

sterren1

.

De verwilderde voortuin

Dat enorme leegstaande gebouw uit 1922 houdt me op zich wel bezig. Het staat al een jaar of tien te verloederen. Vorige week, op ‘mijn’ Dag van de Architectuur publiceerde het HD een interview met Rik Bakker, de architect wiens opdracht het is de klassieke ambachtsschool te herscheppen in een appartementencomplex met 176 huurwoningen en een parkeergarage van twee verdiepingen. En aan de achterzijde komen ‘twee nieuwbouwvolumes met een eigen hedendaagse identiteit’. De Meester gaat het heten (na drie bloedstollend spannende stemmingsrondes verkozen boven de Juf).

.

sterren3

.

Rik Bakker (Inbo Architecten) spreekt met romantische begeestering over zijn klus; hij prijst de ‘grandeur’ van het gebouw en roemt de oude bestuurskamer: ‘een juweeltje’. En ‘de geschiedenis (…) krijg je cadeau’. De oude deuren van de klaslokalen krijgen een toekomst als voordeuren van de appartementen en foto’s zullen herinneren aan het verleden. Vandaag (bij die volgetekende rondleiding) hoopt Rik oude verhalen te horen, die hij ‘zichtbaar’ wil maken in zijn ontwerp.

.

sterren4

.

Deze zomer wordt begonnen met de sanering. In 2022 moet het project voltooid zijn (zie ook de website van Inbo). De nieuwbouw ziet er wel erg uit als uh… nieuwbouw, maar goed. In elk geval stopt de verkrotting en verrotting. Ik kom er ongetwijfeld nog een keer op terug.

.

sterren5

.

sterren8

.

PS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

7 reacties op “De Meester”

 1. Marius, namens de woensdag wandelgroep, hartelijk dank voor je up date over de Meester!

 2. Julia Henneman

  Ach Marius, ja de … tijd wordt inderdaad een wat ongrijpbaarder begrip naarmate we ouder worden… En dat is niet voor niets, denk ik. Ben erg benieuwd naar je vervolg op dit stukje.
  Tis misschien leuk om te weten, dat ik enige jaren geleden bij mijn serietje LIEFDEWERK OUD PAPIER – bij 5 teksten van de toen nog STADS-dichteres – gebruik maakte van blauwdrukken van werk van een architectuur student aan die Middelbaar Technische School van ca 100 jaar geleden. 1 Origineel van dat werk is nog te zien bij Galerie SPW 159 / Kenaus Home. De rest heb ik toch maar TELOOR laten gaan bij het … OUD PAPIER inderdaad … !

 3. Het gaat om een voormalige technische school. stammend uit een tijd waarin vrouwen op technische scholen een niet bestaand fenomeen waren. Ik heb zelf de periode 1967 – 1973 op technische scholen doorgebracht, dus ik weet daar wel wat van.
  Als je die gefrustreerde schooljongens van de ‘Thierry-jugend’ niet van nog meer argumenten voor het herstel van verloren mannelijke eer wilt voorzien, dan moet je zo’n gebouw in geen geval ‘De Juf’ noemen.
  ‘De Meester’ vind ik trouwens ook een misser. De jongens die op die school zaten, spraken niet meer over hun leraar als “de meester”. Het is een titel die bij de toenmalige Lagere School en kinderen van 6 tot 12 hoort. Eenmaal op een technische school leerde je een vak en kreeg je les van leraren.
  Maar goed. ‘De Meester’; het zij zo. Het had nog erger gekund, tenslotte.

 4. @Guido: ik worstelde totaal niet met antedateren. Nu wel.

  ‘Anti-‘ impliceert iets totaal anders dan ‘ante-‘, naar mijn idee. Maar ik geef toe; googelend op de beide vormen wordt de visie van het groene boekje alom bevestigd.
  Ik vond zelfs ergens dat antidateren de oorspronkelijke vorm zou zijn en antedateren pas recent in zwang zou zijn geraakt. Het zal wel. Zelf heb ik (65 jaar oud) het wordt nooit anders in mijn geheugen gehad dan zoals Marius het schrijft.

 5. Marius (RaDa-reda)

  @Guido: leuk om te weten (al ben ik in dit geval anti-‘anti’).
  @Hans: grappig dat je je leeftijd vermeldt; vaak is het inderdaad een generatiekwestie/-questie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *