Ga naar de inhoud

Magneetvissen

Uit The Overstory (2018) van Richard Powers. Een nerdy jongetje raakt verslingerd aan een sci-fi boek.

Aliens landen op aarde. Het zijn maar hummeltjes, vergeleken met andere buitenaardse wezens. Maar hun stofwisseling draait alsof het niet op kan. Ze flitsen alle kanten op, als zwermen vliegjes, te snel voor het menselijk oog – zo snel dat een seconde hier op aarde voor hen jaren lijkt te duren. Wij zijn slechts standbeelden van roerloos vlees voor ze. De bezoekers proberen met ons te communiceren, maar er komt geen antwoord.

Zodat de kleine vliegeniers concluderen dat er hier geen intelligent leven is en de terugtocht aanvaarden.

[Geforceerde overgang, eigenlijk vond ik het gewoon een leuke passage om te vertalen]

Intelligent leven… het is maar net wat je eronder verstaat. Gisteren, langs de Leidsekade in Utrecht (waar de Vorlesebühne optrad) waren magneetvissers actief geweest. Wat van hun gading was hadden ze meegenomen en dan bleef er langs 200 meter wallekant nog heel wat over aan ijzerwaren: kettingen, roosters, een ventilator, een bureaustoel, een paraplu, een schaar, een winkelwagentje, knalpotten, sloten, een computerbehuizing, steeksleutels, een paar kluwens fietswrakken en een allegaartje aan onidentificeerbaar schroot. Viezigheid met soms een zekere schoonheid.

.

magneet7

.

Sommige bodemschatten lagen erbij als prehistorische skeletten, door archeologen botje voor botje, kootje voor kootje gereconstrueerd (observatie van de huisdichteres).

.

magneet12

.

Magneetvissen is een rage en als je op Youtube naar de filmpjes kijkt, kan je je wel inleven in de toffe-jongens-onder-elkaar-opwinding van de onderwatersubcultuur. Zie bijvoorbeeld dit filmpje, in ons eigenste Haarlem.

.

magneet14

.

P.S. Zo mooi bemosseld als RaDa’s onderwaterfiets uit 2006 zag ik ze overigens niet.

PS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *