Ga naar de inhoud

Komisch duo?

Blinde vlekken op de stadskaart, wie heeft ze niet? Gisteren keek ik naar de WK-finale in café Spoorloos, bij de spoorwegovergang op de Westergracht. Van bittere ontgoocheling was geen sprake na de 0-2, maar laten we zeggen dat de nederlaag een geldig excuus was om nog even plaats te nemen op het terras.

Ik moet even vijf jaar niet hebben opgelet. Het was me niet compleet ontgaan dat ze daar in Zuid-West steggelen over de bebouwing van de ‘ontwikkelzone’. Maar ik dacht dat het zo’n vaart nog niet liep. En die AH ligt niet in mijn loop. Dus ik moest drie keer knipperen toen ik in de verte dat merkwaardige stel zag.

.

Bavootje

.

Alsof je Vivianne Miedema innig gearmd ziet staan met Theo Hiddema, of Sari van Veenendaal met Paul de Leeuw. Had de katholieke kerk per abuis een Bavotorentje teveel besteld, waarna ze het voor een dumpprijs hebben overgedaan aan Appie, die besloot het legergroen over te spuiten en er een magazijn van te maken? Al dan niet tijdelijk? Een dezer dagen zal ik daar rondkoekeloeren, beste Raarlemmers en mijn bevindingen met jullie delen. Of weet iemand er het fijne van?

.

bavootje2

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

7 reacties op “Komisch duo?”

 1. De kleur staat ook wel bekend als “olive drab”. En dan daar ook nog eens dat Albert Heijn vaandel voor plaatsen. Bizar. Of worden daar onbespoten, neogotische, duurzame groenten verkocht?

 2. Ik heb weer even met behulp van Google Maps en Streetview de situatie ter plaatse opgenomen. Wat Google laat zien loopt echter een beetje achter. Nog niet zo lang geleden stond er naast (schuin achter) die AH een veel moderner/futuristischer/meer achteroverhellend bouwdeel, dat min of meer één geheel vormde met de betonnen eind jaren ’60 – begin jaren ’70 bouw, waar onderin Albert Heijn huist. Het was iets hoger dan het AH-deel en je kon er onderdoor rijden, zo te zien. Beide massa’s zijn/waren geen hoogstaande architectuur, maar vormden een meer serieuze combinatie dan het huidige duo.
  Het nieuwe ding is een soort Sjoerd Soeters-architectuur. Om te lachen, zeg maar. Zo lang het blijft staan is het een curiositeit en een herkenningspunt.
  De Haarlemse Welstandscommissie hield kennelijk ook wel van grapje.
  Van de kleur begrijp ik ook niks. Misschien ook om te lachen, hoewel ik er zelf niet zo vrolijk van word.
  Er lijkt wèl een geringe schaalverkleining te hebben plaatsgevonden. De nieuwe neo-gothiek lijkt wat minder hoog dan de lichtelijk futuristische massa die er eerder stond.

  Er zijn en passant ook flink wat bomen gekapt. Ooit was die Westergracht (die overigens helemaal geen gracht is – gedempt, zeker?) véél groener. Voordeel: je ziet de Sint Bavo beter.

  De situatie lijkt me nog niet volledig uit-ontwikkeld. In de gaten houden zou ik zeggen. Binnenkort is er vast nieuwe vrolijkheid te melden.

 3. Excuses dat ik hier wederom zoveel ruimte op eis, maar ik kom net tot de ontdekking dat wat we op de foto van Marius zien, slechts het topje van een ijsberg is:

  https://www.plazawest.nl/project-wonen/

  Het blijkt hier om gebouw 8 van het plan Plaza West te gaan. Ik vermoed dat er winkels in komen.
  In essentie draait Plaza West echter om de bouw van 600 huurwoningen van 20 tot 110 m2. Voornamelijk in de vorm van gestapelde bouw, zo te zien. Zelfs op het dak van het gebouw waar AH op de begane grond zit, komen woningen.
  Nu maar hopen dat de projectontwikkelaar c.q. de gemeente ook een beetje zorg besteedt aan de inrichting van de openbare ruimte. Een paar bomen planten, bijvoorbeeld.

  Wie de ontwerper van de groene vrolijkheid is, valt op de site niet te achterhalen.

 4. Gebouw is ooit neergezet als postdistributiecentrum van de PTT ( Later TNT ), vandaar de nog steeds zichtbare spooraansluiting. daarna gemeentekantoor geweest en nu dus supermarkt. Schoonheid is nooit een kwaliteit van dit gebouw geweest, dus wat er tegenaan gebouwd wordt zal de gemeente ook wel niet kunnen schelen. Misschien is het wel duurzaam?

 5. Plaza West… Nu snap ik het. Dat olijfgroene geval is een poging om ongelooflijk fantasieloze jaren 70 architectuur te renoveren. Spottend, ook, neogotiek als contrast met die bunker stijl. Ik vind het wel leuk eigenlijk. Ik meen ook grote groene planten te zien, dus mogelijk is het een soort orangerie. Een ontvangsthal.

 6. Dat voormalige postdistributiecentrum is een kind van zijn tijd. Wij hebben hier in Dordt een voormalig postkantoor in dezelfde architectuur. Dat heeft een paar jaar terug een beurt gehad om het voor hergebruik geschikt te maken en hoewel het gebouw nog steeds iets bruuts heeft (men sprak destijds van brutalistische architectuur; het afgebrande Bouwkunde-gebouw in Delft was een van de mooiste voorbeelden) is het behoorlijk opgeknapt en kan het weer jaren mee.
  In de plannen van Plaza West wordt het bewuste gebouw trouwens ook flink aangepakt, zie de website. Er komen zelf vrijstaande huisjes op het dak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *