Ga naar de inhoud

Draagkracht

Pick your battles is een gemeenplaats geworden, maar B&W van Haarlem zou ik een andere variant aanbevelen: Pick your enemies. En zeker als het om de Grote Markt gaat.

Eerst worstelden ze jarenlang met de ongrijpbare Lips Capital Group (eigenaar van de Brinkmann Passage, of wat ervoor doorging). En nu zijn ze erin geslaagd in een taai conflict verwikkeld te raken met voetbalmakelaar Mino Raiola, eigenaar van de begane grond van de Verweyhal – die hij in 2009 kocht van… uh… de gemeente Haarlem.

De benedenverdieping staat al een paar jaar leeg. De bovenverdieping is een dependance van het Frans Hals en daar tussenin zit een vloer. Een vloer met onvoldoende draagkracht: hij moet hersteld en/of verstevigd. Raiola (aan wiens draagkracht niemand twijfelt) heeft nu een rechtszaak aangespannen over 4,2 ton gederfde huurinkomsten. Maar dat is slechts een schermutseling / treiterijtje. Zowel Raiola als de gemeente willen het hele gebouw, daar komt het op neer.

Onderhandelen met Raiola… Als zaakwaarnemer van Pogba, Zlatan en De Ligt onderhandelt hij dagelijks met clubvoorzitters van FC Barcelona, Manchester City,  PSG en meer van die puissant rijke types die met miljoenen strooien als verwende kleuters met hagelslag. En draait ze een poot uit. Het lijkt me niet dat de man met knikkende knieën aanschuift voor een potje blufpoker met Jur Botter of Merijn Snoek.

.

rijksterai

Hoezo, onvoldoende draagkracht?

Saillant detail: deze Raiola (inmiddels Monegask) is een van Haarlems grootste rijkste zonen. Een stadgenoot, stadgenoten! Kind van een bekende pizzabakker aan het Houtplein, waar hij leerde de handen uit de mouwen te steken. Heeft het zin hem op zijn gemoed te werken? Zo van, zeg Mino, Minootje, jij wil toch ook liever een culturele bestemming voor zo’n gezichtsbepalende plek in de stad? RaDa-inschatting: NEE.

Moeten we medelijden hebben met de gemeente, nota bene zelf verantwoordelijk voor de verkoop? NEE.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

2 reacties op “Draagkracht”

  1. Peter de Pagter

    De gemeentelijke onderhandelaars zijn zeg maar een leuk duo wethouders dat wars van luchtfietserij is.

  2. Het vernachelen van de beeldbepalende en historische panden aan de Grote Markt is mij en vele anderen al jaren een doorn in het oog. (En als je de hoek om gaat de Smedestraat in weet je helemaal niet wat er aan lelijkheid op je afkomt). Het ene na het andere college van b&w krijgt op dat gebied niets voor elkaar waar de stad trots op kan zijn. Nu zal die Raiolo, die blijkbaar ook niets met de stad op heeft, ook maar je gesprekspartner zijn. Enfin het is wel gelukt de toeristenstroom deze kant op te krijgen. Zij fotograferen er lustig op los en weten niets van het treurige verhaal achter de facades.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *