Ga naar de inhoud

Vastlopers

Soms is zelfs een RaDa-wandeling te geïmproviseerd. Gisteren wilden we naar Timboektoe lopen – jullie weten wel, de hoofdstad van Mali, het strandpaviljoen bij Noordpier. Ik was er vanuit Wijk aan Zee weleens heen gelopen over het strand en gisteren had ik na een vluchtige blik op Maps bedacht dat je er met de pont vanuit IJmuiden dan waarschijnlijk ook wel zou kunnen komen.

Quod non (Latijn voor ‘mooi niet dus’). We liepen (dit kwam niet geheel onverwacht – een beetje krediet, graag!) door het industrieel landschap bij Velsen-Noord. Tata-country. Hier bepalen de haptonomen van Harsco de luchtkwaliteit. En we liepen vast. Hoe erg was het? Helemaal niet erg, uiteindelijk. Eerst hield de hoop op een kruipdoor-sluipdoorweggetje ons op de been. Minder was het toen we dicht langs een motorcross-circuit kwamen, waar de coureurs hun best deden een zandstorm te verwekken, hun motoren zo agressief mogelijk lieten knetteren en snelheidsrecords braken op de Noordersluisweg. Het was ze gegund, wij waren op hun terrein en niet omgekeerd.

En als je de knop hebt omgezet en weet dat je die dag geen parnassia of zeesterren zult zien, ontdek je de schoonheid van schoorstenen, spoorrails en buizenstelsels. Dit was bij ENCI. Cementboeren, zoveel wist ik. En verder eigenlijk niks. Gelukkig zijn er instructieve filmpjes, voor wie meer wil weten over breekinstallaties, meel, klinkerkorrels en hellende draaiovens met een temperatuur van 1800°.

Gisteren vergaapten we ons in opperste onwetendheid aan de enorme leidingen en de prachtige patronen van de aanslag/neerslag/doorslag/uitslag erop.

.

basisbuis

.

buis1

.

buis3

.

buis5

.

ENCI-toren

.

ENCI-zandbak

.

We eindigden de wandeling bij The Ship, het knalrode informatiecentrum over de nieuwe sluis in aanbouw. Leuke plek! We gaan zeker nog terug voor de rondleiding. En daarna kregen we een lift naar station Beverwijk. Ook weer geregeld.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

2 reacties op “Vastlopers”

  1. Marius (RaDa-reda)

    @Tom: Ja, die ken ik (gaat soms ook naar het Forteneiland). Maar toen we eenmaal bij SHIP stonden was dat niet meer zo praktisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *