Ga naar de inhoud

Dwergzonnebloempje

Laatst verbaasden de huisdichteres en ik ons over het woord ‘tuinierder’, dat we ergens in de berm of langs de boorder opvingen. Je hebt een tuin (of niet, in ons geval) en dan kan je als je pet ernaar staat gaan ‘tuinieren’. Of je hebt een tuin, maar omdat je pet er niet naar staat om zelf met je poten in de modder te staan huur je een tuinier met een pet, die voor je tuiniert. Maar waarom een tuinier die immers toch al tuiniert een ‘tuinierder’ noemen? En gaat die dan straks ‘tuinierderen’? 

Toch, je moet de taalgebruiker nooit onderschatten. Wij werden het erover eens dat de ‘tuinierder’ op zijn janboerenfluitjes wat snoeit en bemest, terwijl de tuinier planmatig te werk gaat (en hoopt ooit hovenier te worden?). Onderstaande zonnebloem lijkt me geplant door een ‘tuinierder’ (wellicht zonder tuin).

.

zonnetjebloempje

.

Het is nog niet zo lang mode om op ieder stukje (van Moeder) aarde iets te willen kweken. Sinds de insectensterfte in het nieuws is? De handel springt erop in; er zijn speciale zaadmengsels voor lieveheersbeestjes, vlinders, bijen en vogels, zie ik in een oogopslag bij Welkoop. Maar ik kan me voorstellen dat anderen een handje muf geworden muesli onder de grond stoppen of een overgebleven vetbolletje, en dan wel zien wat er opkomt. Die zaden doen hun best wel.

En dan kan het gebeuren dat je een solitaire dwergzonnebloem krijgt, met een minderwaardigheidscomplex. Hij hoopte drie of vier meter te worden; de potentie is er, hij weet van die velden van zijn verre familie in Zuid-Frankrijk en Italië. En dan moet je je in je kansarme achterstandsperkje laten welgevallen dat zo’n ginnegappende bloggeraar een potje basilicum van de Dekamarkt neerzet, zijn camera pakt en…

Gelukkig maakt ie twee foto’s.

.

zonnetjebloempje2

.

Kijk, zo komt ie voordeliger uit.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

5 reacties op “Dwergzonnebloempje”

 1. Julia Henneman

  Oh, in de ‘ voordeliger versie ‘ vind ik hem/haar toch wel heel schattig hoor, Marius.
  Nu doet hij/zij een soort KOEKOEK.
  Waarmee je hem/haar getransformeerd hebt tot KOEKOEKSBLOEM !

 2. en mag dat potje basilicum er nu ook bij? Of heb je die even neergezet om de foto te maken?

 3. Als jongen had ik geen poëziealbum, wel twee zusjes die van juffrouw Verhoeff-die altijd kaarsrecht liep, met haar zonnige, zijj het wat belegen snoetje naar de zon gekeerd:
  Ik heb het van de zonnebloem
  de zonnebloem geleerd,
  Die al haar gouden kindertjes
  naar ’t lieve zonlicht keert:
  “Zie altijd naar de hemel, kind,
  naar God, die alle kind’ren mint.”
  Dus dit wat kortere exemplaar is er gewoon voor de kleinen.

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Cilia: nee, die basilicum gaat de spaghettisaus in!
  @SCHULP: voor elke gelegenheid een passend liedje – je doet je reputatie als menselijke jukebox weer eer aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *