Ga naar de inhoud

Episch Centrum

Ik hoed mij ervoor zo iemand te worden die enkel aan zijn gerief komt als hij met zijn rood aangelopen potlood nijdig in andermans teksten mag prikken. (Is ‘pedanticus’ een woord?)

Maar soms roept een ‘fout’ interessante vragen op. Zo zag ik vanochtend een medewerker van Cool Blue met een frisblauwe bakfiets. Winkel Haarlem stond erop, voor het geval hij (de medewerker of de fiets) zoek zou raken. S.v.p. terugbezorgen in de Grote Houtstraat, waar CB sinds kort een verse vestiging heeft.

.

epicentrum

.

En dáár onder stond weer ‘Episch Centrum’. Ik onderdrukte de neiging die knul erop aan te spreken en te zeggen dat taalfouten niet cool zijn en dat het ‘epicentrum’ hoorde te zijn. In de betekenis van de plek vanwaar activiteiten / rampen zich verspreiden – de plek waar je niet wilt wezen als het gedonder in de glazen begint.

Maar ‘episch’ is aan een opmars bezig. Goed, in Epe zijn ‘Epische avonden’ (het zij ze gegund daar op de Veluwe). Maar wie zoekt komt ook ‘epische feesten’ tegen, ‘epische feutendiners’ en ‘epische basketbaldunks’. Homerus zou er zijn epische wenkbrauwen bij gefronst hebben, maar zijn invloed is tanende. Volgens de Cool Blue website is hun Episch Centrum de ‘operationele controlroom’ en wie ben ik dan om een potje te gaan zuren en zeuren?

Anything for a Smile!

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

5 reacties op “Episch Centrum”

  1. Als anglisten onder elkaar: de connectie met het Engels, en zeker die via Trump naar Rutte, is het signaleren waard. Als linguïsten onder elkaar: volgens mij gaan combinaties als ‘een verse vestiging’ terug op het woordgebruik in Hitweek (Willem de Ridder I presume?). Als pedantici onder elkaar: kijk eens op https://www.betekenis-definitie.nl/episch en hang je rode potlood aan de wilgen.

    Zo, inmiddels heb ik geclaimd tot niet minder dan drie minderheden te behoren. Er zijn zowel politieke partijen als kerken gesticht om minder!

  2. Altijd zo geweest, Marius, ondanks middenstandsdiploma (trouwens ook alweer afgeschaft). Zo werd golden delicious op de markt golden liesje hè?

  3. Tja, het kan natuurlijk ook zijn dat Winkel Haarlem het centrale punt van CB is waar verhaaltjes je op de mouw worden gespeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *