Ga naar de inhoud

Bijnakken

“Weet je wat het met haar is,” hoorde ik vrijdag een voorbijfietsende man zeggen, “zij brengt haar eigen werkelijkheid mee.”

Vooral dat ‘meebrengen’ intrigeerde me. Dat zo’n vrouw ergens binnenkomt (kantoor, ijssalon, casino, wijkraad), een pakketje neerzet, de strik lostrekt en woesj… haar werkelijkheid vult de ruimte, als een aanbrandende tosti. Ik geef toe, ik heb het maar van één kant. Die vrouw met haar eigen werkelijkheid ziet het waarschijnlijk compleet anders.

En voor wie geldt dat niet? Het HD pakt vanochtend uit met een artikel over de overheid, die machteloos staat tegenover de drugsmaffia. Over het rapport ‘De achterkant van Amsterdam’: witwassers die een pand van zes ton contant afrekenen; vastgoedtransacties op de Wallen waarbij criminelen aanschuiven met een elftal bodyguards, notarissen, advocaten en accountants. En de 150 dancefestivals in de hoofdstad. Alleen al bij Amsterdam Dance Event wordt door de 370.000 bezoekers voor vijf miljoen euro aan drugs uitgegeven.

‘Inkakken is bijnakken’ heet het daar. Oftewel, als je een beetje slaperig wordt, is er altijd wel een lichaamsholte binnen handbereik om jezelf cocaïne of andere stimulantia toe te dienen. Let wel, dit motto geldt uitsluitend voor de bezoekers, niet voor de drugsbestrijders van justitie en politie, die de strijd opgegeven lijken te hebben. Evenmin voor de belastingdienst, die de lokale coffeeshops (omzet 300 miljoen) aanslaat of het band- en garenwinkeltjes zijn. De belastingdienst is ‘amoreel’.

Mag ik een andere werkelijkheid? En dan liefst een die een beetje beheersbaar is zonder voortdurend bij te hoeven nakken?

.

schotersingel

.

De Schotersingel met zijn eigen schaduwwereld

P.S. In 2008 schreef de RaDa-reda een stukje over ‘nakken’; Nakkers en Makkers is aan herziening toe, want ‘druggebruik’ komt er niet in voor.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.

1 reactie op “Bijnakken”

  1. Dit is geen schaduw vriend, dit is een spiegel.
    Ook wel schattig dat een NVM model zegt dat het om heel oude mensen gaat met afbetaalde huizen, die alles in één tik afrekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *