Ga naar de inhoud

2D-steden

De afgelopen drie dagen waren we in Gent en er zat nog veel restgeluk en nagloed in mij toen ik vanochtend weer door mijn eigen Haarlem wandelde.

Onwillekeurig vergelijk je dan de twee Bavo-steden. Jaloers denk ik terug aan het geweldige stadsmuseum daar in Vlaanderen, het STAM. Wat een feest! Wilde oud-Muggenmeester Bernt Schneiders niet iets dergelijks voor Haarlem? Een ode aan de stad? Door het beste uit ABC Architectuurcentrum, Museum Haarlem, Archeologisch Museum en Noord-Hollands Archief onder te brengen op één plek?

Terug naar Gent. Bij de entree moesten we muiltjes aan, om over de luchtfoto’s te mogen lopen die samen een plattegrond van heel Gent vormden, inclusief havens en spooremplacementen. (Ik geef toe, met Google Maps kan je het ook zien, als je een mobiel hebt met een scherm van 25 bij 14 meter).

.

luchtgent1

.

Ongemuild doorliepen we vervolgens in een moeite de Bijlokeabdij (ook zonder exposities al een bezienswaardigheid) én de roemrijke geschiedenis van Gent van prehistorie tot het heden.

.

bijkokeabdij

.

.Van de vier musea die we ditmaal bezochten maakte het STAM de diepste indruk, al kon het design museum ons zeker ook bekoren.

Eerdere RaDa-stukjes over Gent: De St. Baafsabdij, D.A.M. , Loesplekken (over urinoirs), Dokken (wandeling langs de haven), Vooruit (over het socialisme) en Eerste ontmoeting (Nieuwjaarsdag).

Als toegift ook nog Haarlem in 2D, maar dan verticaal. Jullie weten hopelijk waar

.

plattegrhaa3

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. EN ik zit (in ieder geval de komende maanden) op Facebook.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *